Србија у оку Олује – изазови политичке нестабилности у региону

22/06/2018

У организацији Центра за друштвену стабилност, у петак 22. јуна 2018. године, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Садa, одржана је трибина „Србија у оку Олује – изазови политичке нестабилности у региону”.

О овој теми говорили су политички аналитичари: Дејан Вук Станковић, Дејан Милетић и Мишел Зубеница. Модератор трибине био је историчар Срђан Граовац.

У име Центра за друштвену стабилност, публику је поздравио директор ове организације Огњен Карановић, истакавши и захвалност Културном центру и директору Бојану Панаотовићу јер су отворили врата трибинама Центра.

     Модератор трибине Срђан Граовац истакао је да, с обзиром на догађаје у првим деценијама 21. века, не можемо да се не запитамо да ли ће овај век бити турбулентији од претходног.

Подсетио је на глобалну економску кризу, Арапско пролеће које је уздрмало и Северну Африку и Блиски исток, те да Кина постепено преузима економски примат у свету, а да се Русија вратила на сцену као велики политички и војни „играч”, као и да се после доласка Трампа на власт унутрашња и спољашна политика Америке увелико мења.

Све то се, закључио је Граовац, одражава и на Балкан и зато је веома важно сачувати регионалну стабилност како се не би поново захуктала нека „олуја”.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић казао је да је Србија оптерећена изазовом дефинисања својих државних граница са Хрватском, БиХ и као најтежим – са Косовом и Метохијом.

– Многи чак и у Србији верују да је та прича закључена, али реалност и сложена динамика међународних односа још увек говоре да постоји простор за промену која би значила повољније решење – рекао је Вук Станковић.

Важан фактор, истакао је даље Вук Станковић, јесте и међусобна сарадња у региону – првенствено економска, инфраструктурна и безбедносна.

Аналитичар Дејан Милетић осврнуо се на неутралност према НАТО у вези са КиМ, укључујући и својевремену одлуку парламента која се односи на војну неутралност Србије према НАТО.

– Нити је неутралност „света крава”, нити је улазак у НАТО неминовност. Све може да буде релативно, јер се цео свет налази у процесу промена – рекао је Милетић.

Аналитичар Мишел Зубеница говорио је о „нашем питању свих питања” – Косову и Метохији, рекавши да су Албанци, нажалост, нашу земљу победили на папиру тако што су у процесу, дугом стотинак година, постали већински народ на КиМ.

Тамо, рекао је Зубеница, данас живи 90 одсто Албанаца, а КиМ је црна рупа Европе у организованом криминалу и трговини наркотика. Притом, Албанци имају јак лоби и стратешки су савезници САД. Упркос томе, Србија никада не треба да призна Косово као државу, а за нас би, сматра Зубеница, подела КиМ била најбоље решење.

У вези са лажним вестима о загађењу воде и тзв. нестанку новинара Цветковића учесници трибине су закључили да су пласиране с циљем да дестабилизују земљу. Они су упозорили да нас на политичком плану не очекује „врућа јесен”, него  – „дуго, топло лето”.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања