ШПАНСКО-СРПСКА РАЗМЕНА УМЕТНИКА, 2. ДЕО

17/11/2023

Време: 10–30. новембар 2023.

Место: Галерија Facultad des Bellas Artes, Мадрид, Шпанија

Назив изложбе: „Камен – папир – маказе 5”

Уметници из Мадрида: VIKTOR ALBA, FERNANDO DAZA, ALBA ESCAIO, GUILLERMO LATORRE
PLAZA, SILVIA LERIN, LUCIA LOREN, RODRIGO MARTIN, MARIJA ORTEGA ESTEPA, НИКОЛА СРДАВКОВИЋ, АНА ЗДРАВКОВИЋ

Уметници из Новог Сада: ДАНИЦА БИЋАНИЋ, ЈАСНА ГУЛАН РУЖИЋ, ГОРАН ДЕСПОТОВСКИ, ЈЕЛЕНА ЂУРИЋ, ЛАЗАР МАРКОВИЋ, НЕБОЈША ЛАЗИЋ, МОНИКА СИГЕТИ, ЈЕЛЕНА СРЕДАНОВИЋ, ДАНИЛО ВУКСАНОВИЋ, ДАНИЈЕЛ БАБИЋ

Кустоси: Маја Ердељанин и Бегона Рамос

Продуценти: Културни центар Новог Сада, Asociacion Cultural Hispano Serbia „Ivo Andrić” (Мадрид), Facultad de Bellas Artes (Мадрид)

Почетком новембра 2023. године реализован је други део уметничке размене између Србије и Шпаније. У галерији Академије уметности у Мадриду представљено је десет новосадских уметника и уметница заједно са њихових десет колега и колегиница из Мадрида. Пред отварање изложбе пројектована је видео-презентација претходног сусрета уметника из Шпаније и Србије, одржаног у Новом Саду, а затим су, кроз разговор и видео-презентацију, свој рад публици представили присутни новосадски аутори Јелена Ђурић, Јасна Гулан Ружић и Небојша Лазић. Изложбу су отворили амбасадорка Србије у Мадриду Катарина Лалић-Смајевић, председник Хиспано-српског културног удружења „Иво Андрић” Прокопије Постоловић и уредница ликовног програма Малог ликовног салона и Арт линкса Маја Ердељанин. Након отварања, деканка за међународну размену Академије уметности у Мадриду провела је присутне кроз просторије за рад са студентима и упознала их са радом академије.

Изложба „Камен – папир – маказе 5“ реализована је по пети пут у оквиру другог дела седмог издања пројекта уметничке размене „Арт линкс“. Претходне верзије ове изложбе приређене су у аустријском граду Холабруну (2018), у Дортмунду (2019) и Љубљани (2021) и у СКЦ „Фабрика” у Новом Саду (2022). Поставку су и овај пут модификовали и од предходних учинили различитом захтеви галеријског простора и кустоска концепција. Као у СКЦ „Фабрика”, и у Галерији Академије уметности у Мадриду конципирана је као низ дијалога радова уметника из Шпаније и Србије.

Десет парова уметника из две земље, две различите културе и уметничке сцене, представљени су кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа: цртежи, колажи, литографија, објекти… Овакав приступ одабран је јер се тема изложбе с једне стране односи на коришћени материјал, а са друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут: питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања „више силе” која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо.

Сама игра „Камен – папир – маказе” игра се удвоје, постоје три симбола које играчи формирају својим шакама: песница за камен, испружена шака за папир и два пружена прста за маказе. Сваки од та три елемента јачи је од једног и слабији од другог. Фактор среће или успешне психолошке процене противника утиче на одабир симбола које играчи показују. Због своје насумичности често се одабира и као фер метод доношења непристрасних одлука уместо бацања новчића или извлачења сламки.

Теме, концепције и приступ материјалу уметника представљених на овој изложби такође се могу сагледати у паровима. Њихови лични креативни изрази надопуњују се и супротстављају један другом, решавају одређене ликовне проблеме или отварају нова питања. Сваки аутор је на аутентичан начин несумњиво нашао „прави одговор“: једнима је папир био најпогоднија подлога за обраду одређене теме, док је другима сам контакт са папиром као материјалом био извор нових ликовних решења.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања