Словачка прича у Културном центру Новог Сада

17/01/2018

Изложба фотографија Петра Дешића „Моја словачка прича“, уприличена je у среду, 17. јануара у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Ову изложбу, која презентује живот Словака из 24 села са ових простора, отворила је Њена eкселенција Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији.

У име домаћина, и у присуству Весне Срданов, начелнице Градске управе за културу, гостима и публици обратила се Сунчица Марковић, помоћница директора Културног центра Новог Сада, захваливши се аутору Дешићу што је својим фотографијама дочарао словачке обичаје, традицију и културу.

Амбасадорка Репчекова изразила је задовољство јер је изложба „Моја словачка прича“ изазвала велико интересовање Новосађана. Она је подсетила да је, премијерно, Дешићева изложба била приказана децембра прошле године у словачкој амбасади у Београду, те да је и тада побрала симпатије посетилаца.

– Изложба верно осликава живот Словака овде у Војводини, на тим фотографијама приказана је словачка душа – казала је Њена екселенција, подсетивши да Словачка ове године прославља четврт века своје самосталности, а насупрот те бројке стоји податак да Словаци у Војводини живе већ 250 година.

Изложбу “Моја словачка прича“ чине 34 фотографије настале током четворогодишњег рада на терену, а посебан акценат је стављен на словачку народну ношњу која представља почетну импресију аутора. На фотографијама се могу видети призори деце, односа старијих и млађих људи, портрети старијих људи, као и кадрови посетa гробљима на празник Сви свети.

Поставка у КЦНС-у трајаће до 31. јануара, а потом ће бити изложена у Народном музеју у Панчеву, а после тога и у Голупцу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања