СЛОБОДАН ДЕСПОТ – ПРОМОЦИЈА РОМАНА „МЕД“

14/02/2015

„Ова књига је исповест, а исповест је истина и мудрост“

  Промоција романа „Мед“, Слободана Деспота одржана је у пуној сали Трибине младих Културног центра Новог Сада, а у уводној речи директор КЦНС др Андреј Фајгељ истакао је да Деспот представља српску и франкофону културу, да је афирмисани аутор у Француској и Швајцарској, као и да је ово његов први роман. Фајгељ је нагласио и да је ово дело дело добило најбоље критике и две награде, и да је роман већ представљан у Србији, али први пут у Новом Саду. О овој изузетној књизи говорио је и Драгослав Бокан.

– Из мојих давних сећања у вези са боравком у Паризу, веома јак утисак на мене оставили су књижарски излози у којима су биле књиге које су добијале најзначајније европске и француске награде. Међутим, својим изгледом издвајале су се књиге чувене Галимарове „Беле едиције“. Ми сада имамо прилику да се радујемо чињеници да је један српски аутор постао део те едиције у којој су најбоље, најзначајније и најлепше европске књиге. Он је једини коме је то пошло за руком у историји српске књижевности – рекао је Бокан.

Аутор већ дуго, додао је Бокан, иако млад, учествује у културној борби српске ствари и објективне истине у овим тешким временима. Он успева да добије прилику да код тако угледног, политички обзирног и опрезног издавача објави књигу о страдању Срба у „Олуји“, али и о много чему другом. Управо због тог „ о много чему другом“, Галимар му је дао прилику да проговори и о оном што је из наше перспективе, можда, главна тема, а она је, како је нагласио, прича о трагедији једног народа који је остао без завичаја и једне нације која је одавно остала без отаџбине. По његовим речима, ово је први ратни роман у српској књижевности који није роман само о српском рату, српској истини и трагедији, већ и о универзалним вредностима и смислу рата као таквом. Жанр ове књиге је испосвест, а суштина исповести је истина и мудрост.

Слободан Деспот је рекао да је овај роман настао на специфичан начин.

– Са тридесет и кусур година био сам сведок рата у мојој отаџбини. Неки су се враћали у земљу немогавши да отрпе напон између њиховог живота и онога што се њиховим ближњим дешавало. Враћали су се, борили су се, гинули, док су други апсолутно избрисали тај део свог живота из историје и из памћења. Дуго сам се питао како да искривљену слику која је путем медија створена у јавности, у вези са догађајима овде, на неки начин исправим. Напустио сам студије, ушао у издаваштво, постао преводилац, и све то време мозгао како да нешто учиним а да то буде смислено. Желео сам да ме не читају људи који мисле као ја, да са мном не разговарају људи који ће ме тапшати по рамену, већ да кажем нешто и онима који немају никаквог става о томе, да их натерам да се замисле – испричао је Деспот

Стицајем околности, како је додао, тих година неко му је испричао једну истиниту причу док се лечио у Србију. Особа која га је лечила испричала му је како јој се десило чудо, и управо чудо је основа овог романа.

– Та прича остала ми је као „кост у грлу“ и помислио сам да је то савршен начин да се нешто пренесе, сажме и да се пусти у свет али нисам знао на који начин то да учиним. У једном тренутку наишао сам на конкурс за роман који је био расписан у Швајцарској. Делиле су се стипендије писање на основу сижеа приче, и чисто из шале испунио сам формулар, послао га поштом и заборавио на њега. Међутим, потпуно неочекивано, док сам се неким другим послом налазио у Индији, примио сам телефонски позив којим сам био обавештен да сам добио стипендију за писање. То је за мене био невероватан знак и сигнал да је писање књиге прави потез – нагласио је Деспот.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=y8D5IfMKex0[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wZx3eOA6S_8[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dHGozSa2oQs[/youtube]

Коментари

Ljiljana Ljiljana

Cestitke gospodinu Despotu za izlazak ove knjige i kod srpskog, i kod francuskog izdavaca. Prosle godine sam je kupila na promociji u knjizari Pajo u Zenevi i sa zadovoljstvom procitala.

Драгица Драгица

Честитам Слободану на успешности.
Роман "Мед" после дужег траганја купила сам летос у Сремској Митровици.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања