SLOBODAN DESPOT-PROMOCIJA ROMANA „MED“ 13.O2.2015.

09/02/2015

 

Priča o strahu, junaštvu i generacijskim sukobima

 

Med-korica-HD

 

Promocija romana „Med“ autora Slobodana Despota održaće se u petak 13. februara od 19 časova na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Osim autora, o knjizi će govoriti i Dragoslav Bokan.

Roman ”Med” je objavljen 2014. kod Galimara, u najprestižnijoj ediciji francuske književnosti. Zasnovan je na čudesnoj istinitoj priči iz vremena pada Krajine 1994. godine. Priča o složenim srpsko-hrvatskim odnosima, ali pre svega o strahu i junaštvu, generacijskim sukobima i utvarama koje opsedaju učesnike i žrtve građanskih ratova.

Krenuvši da spasava starog oca, pčelara zaostalog u opustošenoj krajini, Vesko ”Prznica”, tipična gradska kukavica, suočava se sa sopstvenim priviđenjima i po prvi put shvata gde mu je mesto i šta mu je sudbina.

Poređen sa Homerovim epovima, ”Med” govori sveljudskim jezikom. Požnjeo je izuzetne kritike i dobio dve književne nagrade u Francuskoj. Srpski prevod je objavljen oktobra 2014. kod Geopoetike, a 2015. izlazi i na hebrejskom i arapskom jeziku.

Slobodan Despot je izdavač i pisac, osnivač čuvene izdavačke kuće Xenia u Švajcarskoj. Autor je sedam knjiga, a ”Med” mu je prvi roman.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja