„Sinema Komunisto“ prikazan u Kulturnom centru Novog Sada

07/11/2014

Dokumentarni film „Sinema Komunisto“, rediteljke Mile Turajlić,  prikazan je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u okviru projekta Dan domaćeg filma.

Prikazan sa izuzetnim uspehom na velikim svetskim i evropskim festivalima dokumentarnog filma, „Sinema Komunisto” nastao je posle gotovo petogodišnjeg rada autorke Mile Turajlić. Napravljen je kao dinamični, atraktivni vremeplov koji vodi u prostore sada imaginarne, nepostojeće države, kroz raspadnute ostatke našeg najvećeg filmskog studija i vatromet prizora iz već zaboravljenih jugoslovenskih filmova. Ovaj film svoju prvu premijeru doživeo je pre četiri godine, a širom sveta gledan je i dan danas.

– Iznenađuje me koliko dugo traje, a to me navodi na rečenicu koju u filmu izgovara Veljko Bulajić koji kaže da je pravi ispit jednog filma njegova gledanost.  Ovim filmom sam pokušala da pokažem koliko nasleđe imamo i šta sa njim činimo. Njegovu popularnost možemo povezati i sa temom vezanom za istoriju jugoslovenske kinematografije, i zbog toga ona traje duže od četiri godine – rekla je rediteljka.

„Cinema Komunisto” je složena filmska kompozicija u spoju vešto uklopljenih ekskluzivnih arhivskih materijala, kadrova iz igranih filmova, aktuelnih snimaka značajnih filmskih i istorijskih prostora i svedočenja nekih od važnih aktera iz perioda razvoja i zlatnog doba Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Kritičko preispitivanje dominantnog ratnog filma, nadograđeno je najatraktivnijim periodom „Avala filma“, kada su brojne strane koprodukcije s bogatim scenografijama i egzotično kostimiranim stotinama statista u Beograd dovodile najveće svetske filmske zvezde. Prisećajući se vrhunskih dometa jugoslovenske kinematografije s nostalgijom i uvažavanjem, ovaj film kritički preispituje ideološke kontekste i otkriva čitav niz izuzetnih, do sada nepoznatih detalja naše filmske istorije.

– Ideja je u startu bila potpuno drugačija, cilj je bio da se skrene pažnja u kom se stanju nalazi „Avala film” i da prikaže šta je on nekad bio. Međutim, što sam  duže zalazila u priču o tome, došla sam na ideju da bih mogla da napravim i priču o jednoj zemlji koja je isto tako bila režirana, kao što su režirani filmovi koje je proizvodio „Avala film” – dodala je Turajlić.

Dan domaćeg filma održava se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci se predstavlja ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Nakon projekcije, gledaoci su imali priliku da razgovaraju sa rediteljkom i saznaju nešto više o samoj produkciji. Dan domaćeg filma je inicirao Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audio-vizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja