„Синема Комунисто“ приказан у Културном центру Новог Сада

07/11/2014

Документарни филм „Синема Комунисто“, редитељке Миле Турајлић,  приказан је у Великој сали Културног центра Новог Сада у оквиру пројекта Дан домаћег филма.

Приказан са изузетним успехом на великим светским и европским фестивалима документарног филма, „Синема Комунисто” настао је после готово петогодишњег рада ауторке Миле Турајлић. Направљен је као динамични, атрактивни времеплов који води у просторе сада имагинарне, непостојеће државе, кроз распаднуте остатке нашег највећег филмског студија и ватромет призора из већ заборављених југословенских филмова. Овај филм своју прву премијеру доживео је пре четири године, а широм света гледан је и дан данас.

– Изненађује ме колико дуго траје, а то ме наводи на реченицу коју у филму изговара Вељко Булајић који каже да је прави испит једног филма његова гледаност.  Овим филмом сам покушала да покажем колико наслеђе имамо и шта са њим чинимо. Његову популарност можемо повезати и са темом везаном за историју југословенске кинематографије, и због тога она траје дуже од четири године – рекла је редитељка.

„Cинема Комунисто” је сложена филмска композиција у споју вешто уклопљених ексклузивних архивских материјала, кадрова из играних филмова, актуелних снимака значајних филмских и историјских простора и сведочења неких од важних актера из периода развоја и златног доба Југославије после Другог светског рата. Критичко преиспитивање доминантног ратног филма, надограђено је најатрактивнијим периодом „Авала филма“, када су бројне стране копродукције с богатим сценографијама и егзотично костимираним стотинама статиста у Београд доводиле највеће светске филмске звезде. Присећајући се врхунских домета југословенске кинематографије с носталгијом и уважавањем, овај филм критички преиспитује идеолошке контексте и открива читав низ изузетних, до сада непознатих детаља наше филмске историје.

– Идеја је у старту била потпуно другачија, циљ је био да се скрене пажња у ком се стању налази „Авала филм” и да прикаже шта је он некад био. Међутим, што сам  дуже залазила у причу о томе, дошла сам на идеју да бих могла да направим и причу о једној земљи која је исто тако била режирана, као што су режирани филмови које је производио „Авала филм” – додала је Турајлић.

Дан домаћег филма одржава се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци се представља укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Након пројекције, гледаоци су имали прилику да разговарају са редитељком и сазнају нешто више о самој продукцији. Дан домаћег филма је иницирао Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеном едукацији у области аудио-визуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања