SELENA JUNAČKOV – IZLOŽBA FOTO – VIDEO INSTALACIJA

31/03/2015

„Pozicija 1.“ kao trenutni položaj umetnika

 

IMG_5845

 

Izložba foto-video instalacija pod nazivom „Pozicija 1.“ Selene Junačkov otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 11.aprila. Radove koje su posetioci imali priliku da vide povezuju različita mesta i odabrana stanja, čiji je zajednički imenitelj- stradanje. Autorka je ovom idejom želela da predstavi ateljeje u „Kuli“ na Starom sajmištu i time poveže središnje mesto nacionalnog pamćenja sa holokaustom i oživljavanjem prostora najranijeg sećanja iz detinjstva.

– Sam naziv izabran je zbog situacije koja se trenutno dešava na Starom sajmištu, a koja je povezana sa umetnicima koji tu borave i stvaraju od 1950.godine. Kako sad dolazi do određenih promena, naziv, u stvari, predstavlja poziciju u kojoj se danas nalaze umetnici –rekla je autorka.

Ova izložba koncepcijski ne odudara od ranijih radova autorke, već u svom istraživanju, koji traje dugi niz godina, koristi i sredstava iz ranijih postavki: fotografija, video projekcija, predmeti fundusa artefakata…

Selena Junačkov rođena je u Beogradu 1981.godine. Diplomirala je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008.godine, nakon čega upisuje master studije iz oblasti likovne umetnosti na studijskom programu za Nove likovne medije i završava ih 2011.godine. Takođe je završila i Alternativni program ženskih studija i studija roda na Fakultetu političkih nauka 2012.godine. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije, a do sada je imala brojne izložbe i učestvovala u velikom broju radionica u zemlji i inostranstvu.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja