СЕЛЕНА ЈУНАЧКОВ – ИЗЛОЖБА ФОТО – ВИДЕО ИНСТАЛАЦИЈА

31/03/2015

„Позиција 1.“ као тренутни положај уметника

 

IMG_5845

 

Изложба фото-видео инсталација под називом „Позиција 1.“ Селене Јуначков отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 11.априла. Радове које су посетиоци имали прилику да виде повезују различита места и одабрана стања, чији је заједнички именитељ- страдање. Ауторка је овом идејом желела да представи атељеје у „Кули“ на Старом сајмишту и тиме повеже средишње место националног памћења са холокаустом и оживљавањем простора најранијег сећања из детињства.

– Сам назив изабран је због ситуације која се тренутно дешава на Старом сајмишту, а која је повезана са уметницима који ту бораве и стварају од 1950.године. Како сад долази до одређених промена, назив, у ствари, представља позицију у којој се данас налазе уметници –рекла је ауторка.

Ова изложба концепцијски не одудара од ранијих радова ауторке, већ у свом истраживању, који траје дуги низ година, користи и средстава из ранијих поставки: фотографија, видео пројекција, предмети фундуса артефаката…

Селена Јуначков рођена је у Београду 1981.године. Дипломирала је фотографију на Академији уметности у Новом Саду 2008.године, након чега уписује мастер студије из области ликовне уметности на студијском програму за Нове ликовне медије и завршава их 2011.године. Такође је завршила и Алтернативни програм женских студија и студија рода на Факултету политичких наука 2012.године. Чланица је Удружења ликовних уметника Србије, а до сада је имала бројне изложбе и учествовала у великом броју радионица у земљи и иностранству.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања