ШЕКСПИР И КУРОСАВА – Пројекције у Културном центру Новог Сада

07/07/2017

ШЕКСПИР И КУРОСАВА

Пројекције у Културном центру Новог Сада

Никита Миливојевић, покретач Шекспир фестивала, подсећа на писмо које је прошле године Шекспир фестивалу упутио један од водећих редитеља данашњице Питер Брук. У њему, између осталог, Брук каже „да је Шекспир феномен, као Сунце и Месец и да његове његове драме говоре директно људима свих раса и нивоа, у сваком тренутку светске историје, и да нам је Шекспир увек потребан.“ Миливојевић је скренуо пажњу да је Брук ове речи подршке упутио новом, малом, непознатом фестивалу, манифестацији која је досад била домаћин позоришним трупама из Индије, Велике Британије, Португала, Финске, Грчке, Ирана, Македоније, САД, Словеније, Белорусије… „Својим представама сви они као да су донели један мали грумен злата и оставили га овде код нас“, констатовао је Никита Миливојевић.

Најавио је да је пратећи програм фестивала ове године посвећен једном од највећих светских и јапанских синаеста – Акири Куросави, чији су поједини филмови инспирисани мотивима Шекспирових драма.

Тако је у Културном центру Новог Сада 3. јула 2017. од 20 сати, уз уводне речи Ђорђа Каћанског и Никите Миливојевића,  одржано предавање проф. др. Живка Поповића, а затим је уследила пројекција култног филма „Крвави престо“ (насталог по мотивима „Макбета“) док је наредног дана, на истом месту и у исто време приказан Куросавин филм из 1985, „Ран“ (или „Хаос“), инспирисан трагедијом „Краљ Лир“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања