Седам европских престоница културе на 21. Новосадском џез фестивалу

05/11/2019

У уторак 5. новембра 2019. године у Ликовном салону Културног центра Новог Сада одржана је друга најавна конференција за новинаре поводом предстојећег 21. Новосадског џез фестивала, чији ће главни концертни програм бити приређен од 14. до 16. новембра у Српском народном позоришту.

    На конференцији су говорили: Бојан Панаотовић – директор КЦНС, Весна Каћански – уредник и продуцент фестивала, Александар Дујин – члан Савета и учесник фестивала и Лазар Јованов – представник Фондације „Нови Сад 2021“.

Наглашавајући да је Новосадски џез фестивал својеврсна институција и једна од најлепших одредница на културној мапи Новог Сада, директор Бојан Панаотовић казао је да КЦНС и Фондација „Нови Сад 2021“ интензивно програмски сарађују у сусрет 2021. години која ће представљати кулминацију свега онога што су генерације радиле за добробит културе града.

– Већ сама чињеница да су у пет година Нови Сад посетила три нобеловаца – Памук, Љоса и Хандке – недвосмислено говори да овај град није само европска, него и светска престоница културе – рекао је Панаотовић додавши да уредник и продуцент фестивала Весна Каћански са сарадницима већ деценијама успешно припрема Новосадски џез фестивал.

Говорећи у прилог плодоносној сарадњи КЦНС и Фондације „Нови Сад 2021“, Лазар Јованов говорио је о заједничком пројекту – Џез маратону, који ће се одржати у КС „Свилара“, у оквиру уводних програма Фестивала.

    – У фокус ћемо ставити европске престонице културе тако што ћемо из тих градова у Џез фестивал укључити младе, неафирмисане џез оркестре из претходних, садашњих и будућих европских престоница културе. У суботу 9. новембра у КС „Свилара“ од 19 сати очекује нас Џез маратон на којем ће наступити оркестри из Матере (Италија), Каунаса (Литванија), Веспрема (Мађарска), Вроцлава (Пољска), Марибора (Словенија), Темишвара (Румунија) и оркестар из Новог Сада – најавио је Јованов.

    Главни програм предстојећег Новосадског џез фестивала отвориће Александар Дујин са својим бендом.

– Са задовољством могу да кажем да Новосадски џез фестивал од самог почетка негује врсту џеза који није превише модеран, чувајући на тај начин традицију. У том духу биће и мој програм који сам спремио за отварање фестивала – најавио је Дујин.

Весна Каћански, уредник и продуцент фестивала, рекла је да у припреми фестивала учествује око 120 људи, укључујући и сараднике из Радио телевизије Војводине. Каћански је истакла да ће публика у Српском народном позоришту слушати девет оркестара.

– Дивно је што ћемо имати и Џез маратон, јер тиме не само да ће љубитељи џез музике чути неке нове бендове који „раде“ ту негде близу нас и у Европи, него ће представници тих градова радити сви заједно са нама – казала је Каћански.

Ове године, Новосадски џез фестивал почеће са уводним програмом већ од четвртка 7. новембра, а публика ће имати прилику да присуствује разноврсним догађајима – од радионица, изложби, промоција књига, презентација, па до концерата. У среду 13. новембра у Студију „М“ од 20 часова наступиће Ратко Дивјак и пријатељи, а 14. новембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС биће уприличена радионица чији ће водитељ бити Marco Pignataro, прошлогодишњи учесник џез фестивала. Истог дана, у Српском народном позоришту од 19 часова, биће одржана изложба џез фотографија чији је аутор Курт Раде из Дортмунда.

Главни програм овогодишњег џез фестивала одвијаће се од 14. до 16. новембра у Српском народном позоришту. Фестивал ће отворити „Александар Дујин оркестра“. Потом ће наступити дуо „Trovesi – Coscia“ из Италије, а прво вече овогодишњег џез фестивала затвориће Jamison Ross.

Други дан ове џез манифестације, 15. новембар, отвориће Јелена Јововић & Jazz Junction. Затим, наступиће бенд из Аустрије, Worry Later, а на самом крају George Garzone & Crescent.

Последњи дан џез фестивала, 16. новембар, биће обележен наступима квинтета Милана Станисављевића, трија David Aubaile „Thinko“ и Lizz Wright. На крају сваког дана у оквиру главног програма џез фестивала биће уприличен Jam Session.

Цена комплета улазница је 2200 динара. Цена појединачне улазнице је 800 динара. Улазнице су у претпродаји у Културном центру Новог Сада до петка 8. новембра 2019. године. Радно време благајне је од 16 до 22 сата. Продаја улазница на благајни Српског народног позоришта трајаће од 9. до 16. новембра 2019. године. Радно време благајне је од 11 до 21 сата.

И ове године фестивал су омогућили: Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Војвођанска банка (OTP group), Радио телевизија Војводине, КС „Свилара“, Српско народно позориште, градови Европске престонице културе и многи други. Такође, подршку су пружили и Aустријски културни форум у Београду, Француски институт у Србији и Италијански институт у Београду, као и медији, пријатељи овог фестивала.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања