„САН О БАЛКАНУ“- МУЗИЧКО – СЦЕНСКА ПРЕДСТАВА

20/03/2015

 

Обичаји, веровања, љубав…

 

Музичко-сценска представа „Сан о балкану“ позоришне трупе „Балкан нови покрет“ одиграна је у Великој сали Културног центра Новог Сада. Текст и режију потписује Весна Станковић, музику је компоновала Сања Илић, кореографију осмислила Тања Поповић, сценски покрет реализовала Јелена Гашић, док је за костиме била задужена Јелена Малашевић. У представи играју Иван Николић, Александра Манасијевић, Марина Димитријевић, Нина Пантић и Тамара Симић.

Прича о традиционалним обичајима и веровањима главни је мотив ове представе, али осим овог мотива ту је, наравно, и љубав. Две другарице се заљубљују у истог момка а епилог представе су сузе и убиство, што публику тера на размишљање о будућности Европе у којој се чини немогућим поновно откривање најдубљих корене. Продуцент,  Милован Здравковић, рекао је да ова представа на неки начин третира нашу традицију, митове и легенде, али на модеран начин.

– Са овом представом пропутовали смо Европу, Азију, а били смо чак и у Африци. Оно што је карактеристично код публике јесте да им је представа пробудила емоцију, и то је оно што даје тежину овом комаду. Традиција је изузетно битна, али не у смислу да се враћамо уназад, већ да је негујемо и прилагодима новом времену, што смо и покушали да прикажемо. – рекао је Здравковић.

Естетска форма представе базира се на савременом стилизованом сценском изразу, у који је уклопљена модерено испродуцирана етно музика. Идеје за причу дошле су из богате културне баштине Срба и баштине народа Балкана – легенде, митови, бајке. Представа је пробудила велико интересовање публике, а до сада је играна на 23 међународна фестивала. Млади глумци Иван Николић и Нина Мандић рекли су да  комад шаље неколико порука,  али главне су да традицију треба неговати, и да љубав увек побеђује.

Позоришна трупа“ Балкан нови покрет“ основана је ради истраживања традиционалних сценских етно обичаја Срба и народа Балкана. Савременим сценским изразима ово традиционално богатство прерађивано је у модерне позоришне представе. Ауторски тим трупе сачињавају креативци београдских позоришта.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HQSQj28rvUM[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања