Salve aplauza za ponovo okupljeni sastav „Camerata Academica“

18/05/2015

U Svečanoj sali Gradske kuće, 17. maja 2015. godine, sa početkom od 20 časova, uspešno i u skladu sa najvišim očekivanjima, održan je koncert renomiranog sastava klasične muzike pod nazivom „Camerata Academica“. Pred velikim brojem zvanica i mlađe populacije, nepogrešivo su se nizala dela sada već kanonizovanih virtuoza: Griga, Nilsena, Rousela, Marinkovića i Sarasatea.

Camerata Academica“ sarađivala je sa vodećim, kako domaćim tako i stranim solistima, kao i da iza sebe ima uspešna gostovanja u svim značajnijim gradovima bivše Jugoslavije. Pored toga publika je ovaj sastav mogla i da prati na nekim od najznačajnijih festivala – Bemus, Nomus, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad – teatar Budva… Još jednu potvrdu svog neospornog kvaliteta, ostavili su upravo pred novosadskom publikom.

Ukoliko bi trebalo izdvojiti idejne vođe čitavog projekta, što u ovom slučaju nije nimalo lak zadatak, posebne počasti bi svakako odali gospodinu Mateji Marinkoviću, kao jednog od vodećeh violinista svoje generacije. Pored toga tu je i u svetskim krugovima priznati dirigent Frank Fonkuber, te Marko Miletić na čiju je inicijativu orkestar i obnovljen 2007. godine.

 

Marko Miletić rekao je da i pored onemogućene konstate u radu, ipak zadovoljan – Kada se prevaziđu navedene prepreke, može se reći da sama priprema traje okvirno oko dve nedelje, dok su pripreme na dnevnom planu gotovo uvek višečasovne.Treba naglasiti da usled finansijskih poteškoća, veliki broj naših članova radi i druge poslove, te nam je u neku ruku najveći problem uspešno usklađivanje termina. Kada se napokon pronađe prostor i kada se mi uskladimo, sve ide dosta lakše i lepše. – rekao je Miletić dodavši da su Beograd i Novi Sad gradovi koji se mogu označiti kao muzički centri, ali da bi bilo dobro kada bi se ovaj uspešan model preneo i u druge sredine.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja