Салве аплауза за поново окупљени састав „Camerata Academica“

18/05/2015

У Свечаној сали Градске куће, 17. маја 2015. године, са почетком од 20 часова, успешно и у складу са највишим очекивањима, одржан је концерт реномираног састава класичне музике под називом „Camerata Academica“. Пред великим бројем званица и млађе популације, непогрешиво су се низала дела сада већ канонизованих виртуоза: Грига, Нилсена, Роусела, Маринковића и Сарасатеа.

Camerata Academica“ сарађивала је са водећим, како домаћим тако и страним солистима, као и да иза себе има успешна гостовања у свим значајнијим градовима бивше Југославије. Поред тога публика је овај састав могла и да прати на неким од најзначајнијих фестивала – Бемус, Номус, Охридско лето, Међународна трибина композитора, Град – театар Будва… Још једну потврду свог неоспорног квалитета, оставили су управо пред новосадском публиком.

Уколико би требало издвојити идејне вође читавог пројекта, што у овом случају није нимало лак задатак, посебне почасти би свакако одали господину Матеји Маринковићу, као једног од водећех виолиниста своје генерације. Поред тога ту је и у светским круговима признати диригент Франк Фонкубер, те Марко Милетић на чију је иницијативу оркестар и обновљен 2007. године.

 

Марко Милетић рекао је да и поред онемогућене констате у раду, ипак задовољан – Када се превазиђу наведене препреке, може се рећи да сама припрема траје оквирно око две недеље, док су припреме на дневном плану готово увек вишечасовне.Треба нагласити да услед финансијских потешкоћа, велики број наших чланова ради и друге послове, те нам је у неку руку највећи проблем успешно усклађивање термина. Када се напокон пронађе простор и када се ми ускладимо, све иде доста лакше и лепше. – рекао је Милетић додавши да су Београд и Нови Сад градови који се могу означити као музички центри, али да би било добро када би се овај успешан модел пренео и у друге средине.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања