Салве аплауза за крај седме Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд

22/07/2017

Изузетно посећеним завршним концертом професора и полазника седме Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, успешно је приведена крају вечерас, у суботу 22. јула 2017. године, на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада.

Осам протеклих дана музичког усавршавања и дружења у просторијама Културног центра Новог Сада и Музичке школе „Исидор Бајић,“ крунисано је вечерашњим концертом у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра. Овај интернационални музички догађај је заједнички пројекат братских градова Новог Сада и Дортмунда, а Културни центар Новог Сада организовао га је у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајићˮ.

На Академију, која је започела 15 јула, стигло је 70 полазника из Суботице, Сомбора, Београда, Крагујевца, Приједора, Новог Сада, а њих десеторо дошли су из братског града Дортмунда. Међу њима су и полазници пореклом из Србије који живе у иностранству, те лети долазе да похађају Академију.

Сви они заједно, у добром расположењу и незаборавном дружењу, имали су прилику да бесплатно усаврше своје музичко знање. Занимљиво је да најмлађи полазник има 12 и по, а најстарији 69 година. Неки од њих се већ више пута враћају на ову Академију, а они који су до пре осам дана свирали један или два инструмента, научили су овде да користе још неколико.

Уочи вечерашњег завршног концерта, уредница музичког програма у Културном центру Новог Сада, Весна Каћански, казала је да је осам дана, колико је трајала седма Џез академија, протекло у непрестаном учењу и музицирању и подсетила да је чак два пута приређен Jam session – где су наступали учесници Академије на новосадском броду „Цепелин“ и један на Петроварадинској тврђави испред Галерије ИТД „Радошевић“ .  Каћански се захвалила Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и верске заједнице, који је ове године први пут финансијски подржао Летњу џез академију. Еминентни професор, педагог и саксофониста Уве Плат из Дортмунда, имао је вечерас само речи хвале за организаторе и учеснике Академије.

– За разлику од претходних Академија, ове године преовладавали су изузетно млади музичари – полазници, који махом имају 15 или 17 година што нас посебно радује јер су показали изузетан таленат и марљивост – рекао је професор Плат.

Плат је окупљеној публици представио своје колеге – професоре који су заједно са њим радили на овогодишњој Академији. То су: Грегори Гејнор (Немачка) пијаниста, Ситара Шиманик (Немачка), која ће бити задужена за часове певања, Клаус Хајман (Немачка) трубач, затим Мајтеж Микулетич из Словеније, тромбониста, Бранком Поповић, бубњар, Вања Кеврешан, гитариста Федор Рушкуц, контрабасиста и композитор и Игор Молнар Ђанго, бас гитариста, из Новог Сада.

Потом су се професори и њихови ученици латили инструмената и почео је незаборавни завршни концерт. Вече је отворио почетнички ансамбл, који чине полазници који се први пут сусрећу са оваквом врстом наступа, а потом и певачки ансамбл. Након краће паузе, публици се представио напредни ансамбл, који се састоји од полазника који ће се бавити музиком на професионалан начин и на крају, завршне тактове извео је Биг Бенд, оформљен од  свих учесника овогодишње Академије.

Млади џез музичари, пред одушевљеном публиком, самоуверено су показали свој таленат и своје знање у области џез музике које су стекли током овогодишње Академије. Концерт који је трајао готово два и по сата, новосадска публика поздравила је одушевљеним аплаузима. На крају, судећи по добром расположењу и емотивном растанку, и професори и полазници, али и публика, нестрпљиво чекају наредно лето, како би се поново дружили на осмој по реду Летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања