Roman Devojka sa štapom Divne Vuksanović novitet KCNS izdavaštva

16/06/2020

Roman Devojka sa štapom Divne Vuksanović je metafizički triler, kako ga i autorka definiše, i u njemu pratimo istragu zločina: žrtva je istovremeno i žrtva i islednik, duša traži sopstveno spasenje, ali i telo koje je i tu i nije tu, život se odmerava sa smrću. Krivci su i oni koji misle da to nisu, i oni koji pružaju pomoć koja to nije, ali krivac je, pre svega, sistem koji činjenice života i smrti posmatra isključivo kao notorne, pa stoga svoje kandže i kopita – dlakave, mišićave muške noge koristi u trenutku, krvavo i nasilno iz straha da će trenutak proći zauvek, a time i prilika, vlast, život. Devojka sa štapom je štivo modernog književnog izraza, ali ima duboki koren u istoriji književnosti, koja je i metafizička i mistična po svojoj suštini. Ovakva vrsta metafizičkog trilera jednu od preteča ima u Danteovoj Božanstvenoj komediji, pre svega u delu Pakao… Književna poetika Divne Vuksanović osim izražene metafizičke ima i jaku notu bajkovitosti, stoga su u romanu jasne reference na Kerolove romane o Alisi, sa motivima ulaska u podzemlje, komuniciranja sa svetom (iza) ogledala, sagovornicima kao što je Šeširdžija, ali i na Andersenovu bajku Devojčica sa šibicama. Promrzlih stopala plavokosa devojčica sa šibicama odrasla je u promrzlih stopala plavokosu devojku sa štapom, devojku koja i sa dvadeset osam godina izgleda kao devojčica. I jedna i druga su žrtve sistema…

Predrag Jakšić

 

Divna Vuksanović završila je Fakultet dramskih umetnosti i Filozofski fakultet u Beogradu.

Magistra je teatrologije i doktoresa savremene filozofije i estetike.

Objavila je 12 knjiga iz oblasti književnosti i pet naučnih studija; njene tri radio-drame izvedene su na Radio Beogradu 2.

Predsednica je Estetičkog društva Srbije i Udruženja građana za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja „Mlad grašak” iz Beograda.

Redovna je profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

 

 

 

 

Autor fotografije: Dragana Draganović

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja