Renesansa duhovne poezije

14/02/2013

Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada bila je mesto promocije najnovije knjige pesama Selimira Radulovića „Pod kišom suza s’ Patmosa“, u okviru književnog ciklusa „Portreti“, kada su o autorovom delu govorili akademik Matija Bećković i književnik Ivan Negrišorac. Aktuelni dobtitnik Vukove nagrade za književnost, Selimir Radulović, objavio je do sada pet pesničkih knjiga, a na domaću pesničku scenu stupio je pre gotovo tri decenije sa knjigom svojevrsne neoavangarde u poeziji pod nazivom „Poslednji dani“. 
Njegova poslednja pesnička knjiga, međutim, predstavlja novu pesničku preokupaciju kojom se Radulović bavi u najnovijem periodu svoga stvaralaštva, a koja bi se, iako kruto, mogla podvesti pod religioznu i duhovnu poetiku. Upravo zato akademik Matija Bećković kaže za Radulovićevu poetiku da se ona u ovom vremenu nastavlja na onu duhovnu sferu koja ponovo isčitava i ispisuje stranice one jedine knjige od koje sve počinje, dok su sve druge samo prepričavanje.

– Pol Valeri je rekao: „Kada neko govori o poeziji, trebalo bi prvo da se izvini“. Naše vreme je međutim takvo da ovde i danas bilo ko ko govori, morao bi da se izvini, jer ovde i danas se priča svašta, a ništa se ne kazuje. Govor bilo koje vrste se iskompromitovao. I meni je baš zbog toga svega fascinatno da danas kada se govori o konačnom kraju poezije, kada u odnosu na nekadašnje vreme kada su sobarice više znale pročitanih knjiga od današnjih književnih kritičara, postoji Selimir Radulović koji živi i diše od poezije – rekao je Bećković koji je napomenuo da je, osim kao pesnika, Radulovića upoznao i kao uglednog izdavača, esejistu, besednika i književnika uopšte. – Znam ga i kao oca i kao porodičnog čoveka koji od knjige i pesme hrani svoju porodicu i meni je to za poštovanje. S druge strane, sa svojom skorijom poezijom, a posebno sa ovim poslednjim delom, Selimir je napravio renesansu duhovne poezije. Sama vera u poeziju je vera u nešto više, nešto duhovno, nešto sveprožimajuće, neku najvišu istinu. Radulović zauzima dakle istaknuto mesto ne samo u pisanju poezije, već i u njenom tumačenju, što je često kod nas nespojiv dar na našoj književnoj sceni. Ako znamo da postoji samo jedna knjiga koja je sve počela, i u kojoj je ono suštinsko rečeno, dok su druge prepričavanje te knjige, Radulović je taj koji upravo uspešno nastavlja na tragu duhovne poezije i religijske poezije kod nas- kazao je Bećković.

Ivan Negrišorac je napomenuo da se razvojni put Selimira Radulovića kretao od izuzetno avangardnog izraza do današnje religijsko-duhovne faze u njegovom pesništvu što neko može smatrati opozitima jedino ako previdi da je i Radulovićeva prva knjiga pesama, premda sa jednim tada modernim jezikom, imala takođe svoj biblijski ton apokaliptičke upitanosti nad tadašnjim vremenom. 
Podsetimo, Radulović je osim šest knjiga pesama autor i nekolicine knjiga izabranih pesama. Autor je pet antologija-hrestomatija ovdašnje poezije. Za svoj književni rad dobio je Novembarsku povelju Novog Sada, Iskru kulture, Pečat varoši sremsko-karlovačke, Kočićevo pero, nagradu Proljetnog sajma knjiga u Banjaluci, „Teodor Pavlović“, a nedavno i Vukovu nagradu. Bio je na čelu Pokrajinskog fonda kulture, direktor Kulturnog centra Novog Sada, predsednik Društva književnika Vojvodine, a danas je glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Orfeus“ i direktor je Sterijinog pozorja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=evkyDN-T3iQ[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q-jJRjaDG_c[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja