Rastko Ćirić gost ciklusa „Art Ekskluziv“ u KCNS

15/12/2017

Rastko Ćirić gost ciklusa „Art Ekskluziv“ u KCNS

 

Novi u nizu susreta, u okviru ciklusa „ART Ekskluziv“, održan je u četvrtak, 14. decembra, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Ovoga puta, novosadskoj publici predstavio se Rastko Ćirić, redovni profesor ilustracije i animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Moderator je bio grafičar i dizajner, Doru Bosiok.

Ovo izdanje ART Ekskluziv-a, koji traje dve godine, bilo je pravi multimedijalni doživljaj za ljubitelje grafike, stripa, animacije i muzike. Novosađani su imali priliku da se upoznaju sa nekim Ćirićevim radovima nastalih prethodnih decenija koje je sabrao u monografiju  „Svaštara“. Takođe, prikazan je kratki animirani film Tango Ragtime, rađen za Dunav Film (Beograd), koji Đirić smatra svojim prvim ozbiljnim filmskim ostvarenjem.

– Prve fotografije sam nacrtao već kao dvogodišnjak, kada sam naučio da držim olovku. Moji roditelji su grafičari i slikari, pa sam ih od ranog detinjstva „imitirao“ – rekao je Ćirić, čiji radovi se i danas objavljuju u časopisu „Zabavnik“.

Nedavno je na festivalu animiranog filma „Animateka“ u Ljubljani dobio nagradu za film „Svetlost i senke“, koji predstavlja stilizovanu priču o Faustu.

Ćirić je renomirani grafičar čije se polje delovanja prostire od ilustracije, preko grafičkog dizajna – zaštitnih znakova, knjiga, plakata, ekslibrisa, do stripa i animacije. Imao je 40 samostalnih izložbi širom sveta, autor je 14 animiranih filmova, objavio brojne knjige, kao pisac i ilustrator. Bio je saradnik-ilustrator Njujork Tajmsa (New York Times Book Review). Nagrađen je sa više od 70 priznanja na najvažnijim svetskim festivalima animacije i grafike.

Uz grafiku i animaciju, Ćiriću je muzika izuzetno važan aspekt umetničkog izražavanja. Autor je muzike za nekoliko animiranih i dokumentarnih filmova i međunarodno zapaženog projekta „The Rubber Soul Project“, nadahnutog muzikom legendarnih Bitlsa.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja