Растко Ћирић гост циклуса „Арт Ексклузив“ у КЦНС

15/12/2017

Растко Ћирић гост циклуса „Арт Ексклузив“ у КЦНС

 

Нови у низу сусрета, у оквиру циклуса „АРТ Ексклузив“, одржан је у четвртак, 14. децембра, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Овога пута, новосадској публици представио се Растко Ћирић, редовни професор илустрације и анимације на Факултету примењених уметности у Београду. Модератор је био графичар и дизајнер, Дору Босиок.

Ово издање АРТ Ексклузив-а, који траје две године, било је прави мултимедијални доживљај за љубитеље графике, стрипа, анимације и музике. Новосађани су имали прилику да се упознају са неким Ћирићевим радовима насталих претходних деценија које је сабрао у монографију  „Сваштара“. Такође, приказан је кратки анимирани филм Tango Ragtime, рађен за Дунав Филм (Београд), који Ђирић сматра својим првим озбиљним филмским остварењем.

– Прве фотографије сам нацртао већ као двогодишњак, када сам научио да држим оловку. Моји родитељи су графичари и сликари, па сам их од раног детињства „имитирао“ – рекао је Ћирић, чији радови се и данас објављују у часопису „Забавник“.

Недавно је на фестивалу анимираног филма „Аниматека“ у Љубљани добио награду за филм „Светлост и сенке“, који представља стилизовану причу о Фаусту.

Ћирић је реномирани графичар чије се поље деловања простире од илустрације, преко графичког дизајна – заштитних знакова, књига, плаката, екслибриса, до стрипа и анимације. Имао је 40 самосталних изложби широм света, аутор је 14 анимираних филмова, објавио бројне књиге, као писац и илустратор. Био је сарадник-илустратор Њујорк Тајмса (Nеw Yоrк Тimes Bоок Rеviеw). Награђен је са више од 70 признања на најважнијим светским фестивалима анимације и графике.

Уз графику и анимацију, Ћирићу је музика изузетно важан аспект уметничког изражавања. Аутор је музике за неколико анимираних и документарних филмова и међународно запаженог пројекта „The Rubber Soul Project“, надахнутог музиком легендарних Битлса.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања