Радионице, стручно вођење и млади уметници обележили овогодишњи НОАфест

03/10/2019

Трећег дана НОАфест-а, кроз тему овогодишњег фестивала „Млада графика“, у просторијама КЦ „Лаб“ одржана је графичка радионица намењена деци основношколског узраста. Радионицу је водила млада графичарка Марија Шешлија која је демонстрирала рад у техници линореза. Деца су имала прилику да виде и активно учествују у процесу стварања графике: од скицирања, преношења скице на линолеум, дубљења, све до штамања на професионалниј преси. На радионици су учествовала деца из ОШ „Петефи Шандор“ и ОШ „Милош Црњански“ са наставницама ликовне културе Мартом Киш Бутерер и Горданом Рађеновић.

Истог дана у дворцу Еђшег један од учесника фестивала Богдан Радовић, графичар и виши асистент на Академији уметности у Требињу, одржао је демонстрацију и предавање о историји и врстама графичких техника и израза талентованој деци која похађају ликовно-едукативне радионице. Поделио је са децом своја искуства која има као уметник и као предавач, шта је то што га је определило да се бави графиком и које су све могућности да се креативност изрази путем графичких техника.

 

У четвртак, 26.9. у Ликовном салону Културног центра Новог Сада одржано је стручно вођење кроз групну изложбу „Млада графика“. Изложба представља селекцију радова двадесет гарфичара млађе генерације из Србије и Републике Српске који су прошли на конкурсу НОАфест-а 2019. године. Посетиоце је кроз изложбу водила Биљана Јотић, историчарка уметности, коаутор и једна од селектора овогодишњег НОАфест-а. У свом предавању Биљана Јотић се између осталог осврнула на хетерогеност израза младих уметника и индивидуални приступ сваког уметника посебно, који је детаљно приближила присутнима међу којима су били и ученици Школе за дизајн „Богдан Шупут“.

У петак, 27.9. затворен је овогодишњи НОАфест графичком радионицом „Колаграфија – нетоксична ручна графика без притиска“. Радионицу је водио Никола Радосављевић, графичар. На радионици су, предвођени наставницом Соњом Ардан, учествовали ученици Школе за дизајн „Богдан Шупут“: Латиновић Стефана, Вешњевецкиј Алексеј, Тешановић Ивана, Оџић Сара, Гирева Кристина, Тураева Александра, Јурошевић Сара, Ћургуз Милан, Четиндикер Гизем ученица из Турске, Карпова Олга, Карасова Јулијa. Током радионице су настали многи интересантни радови, а ученици су били одушевљени овом, за њих новом техником и могућностима које пружа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања