RADIONICA DUHOVNE MUZIKE U GIMNAZIJI „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“

21/04/2015

Od mise Pape Marčela do Džona Taverena

Prezentacija vokalne radionice duhovne muzike koju će voditi Ivan Mudi „Od mise Pape Marčela do Džona Taverena“ biće održana u sredu 22. aprila od 20 časova u svečanoj sali gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ . Učestvovaće i akademski kamerni hor, a na programu će biti dela Palestrina, Tavenera, Zesa, Adamisa i Perta.

Kompozitor i dirigent Ivan Mudi je rođen u Londonu 1964. godine. Studirao je muziku i teologiju na univerzitetima u Londonu (osvojivši nagradu Rojal Holovaj 1984. za svoju kompoziciju Tri poeme Ane Ahmatove), Joensu i Jorku (gde je stekao doktorsku diplomu), gde su mu predavali Brian Denis, Sir Džon Tavener iVilijam Bruks. Živi u Estorilu, Portugal, sa suprugom, pevačicom Suzanom Deniz Mudi i njihovo troje dece, Sebastijanom, Sofijom i Barbarom. Istočno liturgijsko pojanje je imalo dubok uticaj na njegovu muziku, kao i duhovnost i liturgije Pravoslavne crkve. Njegova muzika se izvodi i emituje širom Evrope, u Japanu, SAD-u i Južnoj Americi.

Posle ogromnog uspeha kompozicije Kantikum Kantikorum 1, koja je napisana za ansambl Hiliard Ansamble, koji je izvodi širom sveta, godine 1990. osvojio je nagradu Festivala zemlje za kompoziciju „Molitva za šume“, koja je premijerno izvedena u izvođenju čuvenog Tapiola hora u Finskoj. Jedno od njegovih najznačajnih dela do sada je oratorijum “Pasija i uskrsnuće“( 1992) koji se zasniva na tekstovima Pravoslavne liturgije, kojeg su premijerno izveli u junu 1993. Red Bird i Estnoski filharmonijski kamerni hor pod palicom Tonia Kaljustea na festivalu Tampere čije je izvođenje snimio Finski radio. Oratorijum je repriziran i emitovan u Holandiji, SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji naišavši na veliko odobravanje, a na CD-u ga je izdala kuća Hiperion. Ovo delo je obišlo SAD na turneji (Portland, Sijetl, Irvin i Los Anđeles) u oktobru 2002. Izvođenje Kapela Romana pod dirigentskom palicom ovog dirigenta nagrašeno je burnim aplauzima.

Ista godina je iznedrila i končerto za violu “Bdenje anđela“, čije je premijerno izvođenje  podiglo publiku na noge, a izveli su je Aleksandre Delgado, kome je kompozicija i posvećena, i Lisbon Sinfonieta. Naredne godine Ivan Mudi je završio končerto za čelo, Epitaphios, koje su sa velikim uspehom premijerno izveli Rafael Valfiš i La Kamerata u Atinskoj koncertnoj dvorani (Megaron Musikis) u maju 1995, a zatim su končerto preuzeli Pol Marleyn i Kamerni orkestar Manitobe, koji su ovo delo pobedonosno premijerno izveli u Kanadi (snimio i emitiovao CBC) u oktobru 1999. godine.  U Portugalu je premijerno izveo jermenski čelista Levon Mouradian sa lisabonskim orkestrom Lisbon Sinfonieta u novembru 2002. U nizu vokalnih dela napisanih posle toga, posebnu pažnju zavređuju dva dela za nemački ansambl Singer Pur: „Lisica i bista“, koje je prvi put izvedeno u Bajrotskoj operi u junu 1995, i „Lament device“, koji je dobio svoje prvo izvođenje u Nirmbergu u maju 1995. Ovo delo je kasnije Singer Pur  snimio na disku. Godine 1996. prvi put je emitovana na BBC radiju 3 u izvođenju hora Taverner Konsort pod Endruom Parotom kompozicija „Otkrovenje“, veliko horsko delo sa naratorom koji govori tekstove iz Apokalipse, kao i premijera kompozicije „U ime“ u izvedbi Fretvorka u Eviji, Grčka…

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja