„Путовања и разговори“ – Ауторско вече композиторке Станиславе Гајић

01/10/2014

Композиторка Станислава Гајић премијерно је представила своје нове композиције у оквиру циклуса Нови звучни простори у клубу Трибина младих новосадског Културног центра.

Циклус песама под називом „Путовања и разговори“ инспирисани су делом „Мансарада“, Данила Киша, а стихове за ове  композиције писао је млади песник Димитрије Коканов.

– У циклусу има шест песама, осим тенора и сопрана који су солисти, у композицијама су заступљени и флаута и гудачки квинтет. Песме причају причу која може да се поистовети са грчким митом о Еуридики и Орфеју – рекла је композиторка Станислава Гајић.

Након премијерног представљања композиција, публика је имала прилику да чује и неке старије композиције те уметнице: „Моравска свита“ из балета „Ожалошћена породица“ која је изведена 2004.године, „Одјеци жутибора“, и „Варијације за гудачки оркестар“.

– Трећу композицију, изводи мој гудачки квартет који је настао пре 10 година. Композиција је захтевна, али уједно и интересантна за солисте, јер им представља велики изазов – казала је композиторка. На крају, публика је имала прилику да послуша  композицију „Одјеци Жутибора“, која је у само годину дана постала изузетно популарна међу публиком и композиторима. Она представља интересантан спој инструмената, а изводе је сопран, флаута и контрабас. Дела ауторке су најчешће композиције за соло инструменте, песме за глас и клавир, мешовит хор, различите комбинације камерне и оркестарска музике.

Станислава Гајић рођена је у Сремској Митровици, основну Музичку школу „Петар Кранчевић” завршила је у родном граду свирајући флауту, а потом и средњу, „Исидор Бајић”, у Новом Саду. Основне студије композиције студрала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Мирослава Штаткића, а дипломирала је у класи професора Зорана Мулића. На Факултету музичке уметности у Београду магистрирала је композицију у класи професорке Исидоре Жебељан, делом „Коридон и Тирзис“ за две трубе, тромбон, удараљке, харфу, клавир и гудаче. У току студија била је стипендиста Амбасаде Краљевине Норвешке, Гетеове стипендије и стипендије Фондације за таленте Универзитета у Новом Саду. Добитница је Повеље Василије Мокрањац на Факултету музичке уметности. Члан је СОКОЈА, Удружења композитора Војводине и Асоцијације „Жене у музици“, а од 2012. године је асистент на предметима Хармонија и Контрапункт на Академији уметности  у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања