Пуна „Трибина младих“ на свечаности ХКУПД „Станислав Препрек“

20/10/2018

Традиционална манифестација „Препрекова јесен“ хрватске заједнице у Новом Саду, коју по трећи пут организује ХКУПД „Станислав Препрек“ одржана је 20. октобра пред пуном салом „Трибине младих“ Културног центра Новог Сада.

На самом почетку присутне је поздравио Крешимир Скалац, председник ХКУПД „Станислав Препрек“, рекавши да смо вечерас овде да одамо почаст Станиславу Препреку, човеку који је својим радом у култури оставио за собом неизбрисив траг. Живећи и радећи као библиотекар у Петроварадину, Препрек је задужио културну заједницу својим залагањем и прегалаштвом у култури.

Женско певачко друштво „Станислав Препрек“ под руководством Добривоја Јанковића изазвало је громогласан аплауз изводећи сплетове традиционалних песама из Срема и Међимурја.

У име Драгане Милошевић – покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, учеснике програма и присутну публику поздравио је песник Милан Мицић, похваливши досадашњи рад  „Препрековаца“ и пожелевши им сву срећу у даљем раду.

У оквиру манифестације „Препрекова јесен“ организован је литерарни конкурс за најбољу кратку причу. На конкурс је пристигло мноштво радова из Србије и Хрватске, а селекцијом жирија (др Драгана В. Тодоресков, велечасни Марко Кљајић, Фрања Петриновић) уприличена је збирка прича учесника конкурса. Лауреат „Препрекове јесени 2018“ је Паола Ћаћић из Жупање. У име уредништва присутне је поздравила чланица жирија, књижевна критичарка др Драгана В. Тодоресков, најавивши читање три првонаграђене приче по избору уредништва збирке.

Сваке године се на манифестацији „Препрекова јесен“ појављује и гост изненађења. Ове године гост програма био је Стеван Јовић, соло гитариста, који је извео четири композиције.

На самом крају програма додељене су захвалнице учесницима и уприличен је мали коктел за све присутне.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања