PSIHOPOLISOVA TRIBINA -„KAKO POHVALAMA MOŽEMO PROGRAMIRATI DETE ZA NEUSPEH“

27/03/2015

 

Negativne „etikete“ i njihov uticaj na decu

Andrija Gerić, viši trener i „sport kouč“ i psihoterapeut Zoran Milivojević, bili su gosti Psihopolisove tribine u Kulturnom centru Novog Sada.“ Kako pohvalama možemo programirati dete za neuspeh“, bila je tema o kojoj su govorili pred punom Tribinom mladih.

Povod tribine svakako je bio i promocija knjige „Mentalni stav“ Kerol Dvek, koja je profesor Univerziteta Kolumbija, ali i vodeća svetska naučnica u oblasti razvojne i socijalne psihologije i psihologije ličnosti.

Njeno istraživanje mentalnog stava je značajno uticalo na savremene teorije vaspitanja i obrazovanja. Da je mentalni stav izuzetno važan kod svakog pojedinca, saglasan je i psihoterapeut Zoran Milivojević, koji je to objasnio na nekim od primera sa kojima se susreo u radu.

 – Poznato je da kad detetu „zalepimo negativnu etiketu“,  onda postoji velika šansa da dete prihvati to kao činjenično stanje, i da se na taj način ponižava. Pretpostavka je da malo dete ima doživljaj sebe, ali da ono svoj identitet  izgrađuje u realaciji sa drugima. To su pre svega ljudi iz porodice, pa tek onda okolina. Dete u interakciji sa njima čuje ko je i kako izgleda – rekao je Milivojević o negativnim etiketama koje izuzetno utiču na mentalni stav.

Često roditelji u situaciji kada su ljuti svoju reakciju prema detetu izražavju prezirom, pa čak da to i ne znaju. Tada se dešava da dete pomisli da nije dovoljno voljeno ali i da, kroz reči koje im upućuje, roditelj pomisli da je, površno, glupo, trapavo…Sve to i te kako utiče na kasnije odrastanje deteta, što opet dovodi da ono u budućnosti bude zatvoreno i ne baš zainteresvano za društvo.

Sa druge strane, Andrija Gerić, viši trener, kaže da i pohvala treba da bude umerena, kako ne bismo preterivali i izazvali neuspeh kod deteta.

 – Ova knjiga govori o tome da su pohvale najznačajnije za trud, jer se trudom sve može promeniti. Kada dete negativno etiketiramo još u mladosti, ono će nositi to uverenje sa sobom, i to uverenje će delovati na njega. Razvoj na mentalnom stavu veoma je značajan, a na naš život najviše utiču uverenja koja smo stekli kao mladi, a koja nosimo čitav život. – rekao je Gerić.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aeMD2smfbD8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WrfQuiOAAts[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja