ПСИХОПОЛИСОВА ТРИБИНА -„КАКО ПОХВАЛАМА МОЖЕМО ПРОГРАМИРАТИ ДЕТЕ ЗА НЕУСПЕХ“

27/03/2015

 

Негативне „етикете“ и њихов утицај на децу

Андрија Герић, виши тренер и „спорт коуч“ и психотерапеут Зоран Миливојевић, били су гости Психополисове трибине у Културном центру Новог Сада.“ Како похвалама можемо програмирати дете за неуспех“, била је тема о којој су говорили пред пуном Трибином младих.

Повод трибине свакако је био и промоција књиге „Ментални став“ Керол Двек, која је професор Универзитета Колумбија, али и водећа светска научница у области развојне и социјалне психологије и психологије личности.

Њено истраживање менталног става је значајно утицало на савремене теорије васпитања и образовања. Да је ментални став изузетно важан код сваког појединца, сагласан је и психотерапеут Зоран Миливојевић, који је то објаснио на неким од примера са којима се сусрео у раду.

 – Познато је да кад детету „залепимо негативну етикету“,  онда постоји велика шанса да дете прихвати то као чињенично стање, и да се на тај начин понижава. Претпоставка је да мало дете има доживљај себе, али да оно свој идентитет  изграђује у реалацији са другима. То су пре свега људи из породице, па тек онда околина. Дете у интеракцији са њима чује ко је и како изгледа – рекао је Миливојевић о негативним етикетама које изузетно утичу на ментални став.

Често родитељи у ситуацији када су љути своју реакцију према детету изражавју презиром, па чак да то и не знају. Тада се дешава да дете помисли да није довољно вољено али и да, кроз речи које им упућује, родитељ помисли да је, површно, глупо, трапаво…Све то и те како утиче на касније одрастање детета, што опет доводи да оно у будућности буде затворено и не баш заинтересвано за друштво.

Са друге стране, Андрија Герић, виши тренер, каже да и похвала треба да буде умерена, како не бисмо претеривали и изазвали неуспех код детета.

 – Ова књига говори о томе да су похвале најзначајније за труд, јер се трудом све може променити. Када дете негативно етикетирамо још у младости, оно ће носити то уверење са собом, и то уверење ће деловати на њега. Развој на менталном ставу веома је значајан, а на наш живот највише утичу уверења која смо стекли као млади, а која носимо читав живот. – рекао је Герић.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aeMD2smfbD8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WrfQuiOAAts[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања