“Psihopolis” u Kulturnom centru Novog Sada

01/02/2013

U okviru izuzetno posećene serije predavanja „Psihopolis – ljubav između literature i psihoterapije” u Kulturnom centru Novog Sada, psihoterapeut dr Zoran Milivojević ugostio je spisatejicu Ivanu Kuzmanović, koja je tom prilikom novosadskoj publici predstavila knjigu “U ime ljubavi” čiji je izdavač “Laguna” iz Beograda. 

Kuzmanovićeva je navela da su joj radovi i dela profesora Milivojevića “pomogla da otkrije značenje, smisao i prirodu ljubavi”, kao i da se u novoj knjizi bavi “naslednom ljubavi” i načinu na koji pojedinci traže sreću.
Sreća je pitanje odluke i zato poneko zauvek ostane u krugu ponavljanja, a neko se osmeli i iskorači – rekla je Kuzmanovićeva i dodala da postoji ozbiljna razlika između “zaljubljenosti, koja se bazira na lažnoj projekciji partnera kao savršene osobe i istinske ljubavi”, kao i da “čovek ne može da uživa u ljubavi ako pre svega ne voli sebe”.

Sa ovom konstatacijom, složio se i dr Zoran Milivojević koji je istakao da “zaljubljenost, usled pogrešnog tumačenja, nije prvi korak ka sreći, već prvi korak ka razočarenju”. On je takođe istakao da su ljubav i zaljubljenost u današnjoj civilizaciji idealizovani i postavljeni na pogrešan način, ponajviše zahvajujući literaturi i kinematografiji.

-Mnogi ističu negativan uticaj Holivuda zbog nasilnih filmova. Međutim, moje mišljenje je da su veću štetu društvu pričinili ljubavni filmovi i poruke i standardi koje oni donose i postavljaju – rekao je Milivojević.
Inače, Ivana Kuzmanović je prvi roman „Lemurova ljubav“ objavila 2007. godine, da bi potom napisala, kako kaže, autobiograska dela „Manje od tri“, „Amor Porteno – preljuba“ i u „Ime ljubavi“. Njena studija „Od kada sam se zavolela – VOLIM“ objavljena je u čak osamnaest izdanja i dobila nagradu Hit libris kao jedna od deset najčitanijih knjiga u 2011. godini.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BvRMPmUCltc[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja