Džez čarolija oduševila Novosađane

14/11/2015

Četvrtak, 12. novembar

SELEN GÜLÜN TRIO

Selen Gulun, piano, vokal,

Demirhan Baylan, bas,

Monika Bulanda, bibnjevi

DUŠKO GOJKOVIĆ & BIG BAND R T S

Trube:

Dragoslav Fredi Stanisavljević, Marko Đorđević, Vladimir Krnetić, Nemanja Banović

Tromboni:

Nemanja Zlatarev, Kosta Vukašinović, Miloš Radonjić, Ivan Platner

Saksofoni:

Maksim Kočetov, Ljubiša Paunić, Kristijan Mlaček, Aleksandar Jaćimović, Tihomir Jakšić

Ritam Sekcija:

Ivan Aleksijević, Goran Potić, Milan Pavković i Miloš Grbantić

Dirigent:

Ivan Ilić

*

JOEY CALDERAZZO

Joey Calderazzo, Klavir

Počeo 17. Novosadski džez festival

Najznačajniji džez trubač na prostoru bivše Jugoslavije, kompozitor, aranžer i bend lider Duško Gojković zvanično pred prepunom Velikom salom Srpskog narodnog pozorišta je otvorio 17. Novosadski džez festival. Publiku je na otvaranju pozdravio i član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović, a Novosađani će sve do subote 14. novembra uživati uz odlične zvuke džeza koje će izvesti domaći i svetski muzičari.

Ovacijama i gromoglasnim apaluzom publika je pozdravila eminetnog muzičara Duška Gojkovića, koji je publici na otvaranju obećao dobru muziku dodavši da je ovaj Festival bez obzira što je u Novom Sadu, postao internacionalno poznat.

Prvi na Festivalu nastupio je turski trio Selen Gulun, čija izvedba je propraćena snažnim aplauzom. Veliko interesovanje publike bilo je za nastup Duška Gojkovića i Big bend Radio Televizije Srbije, ali i svetskog poznatog pijaniste Džoa Kalderaca.

Otvarajući Festival, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Vanja Vučenović, rekao je da je izuzetna čast da je grad Novi Sad 17. put domaćin festivala koji pomera kulturne granice.

Novosadski džez festival je jedan od najsnažnijih argumenata našeg grada u prestojećoj kanidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021.godine. Novembar je mesec kada Novi Sad postaje centar džez muzike, a on postaje još veći centar jer okuplja veliki broj umetnika iz inostranstva. Ovaj Festival je kvalitet kojim se Novi Sad ponosi – rekao je Vučenović, poželevši Novosađanim da u narednim danima uživaju u kvalitetnom programu.

Nakon odličnog prvog glavnog koncertnog programa prve večeri Festivala, publika je nastavila da uživa uz dobar zvuk džeza, pa je tako većina posetilaca ostala na džem sešnu koji su pripremili članovi „Haus banda“ u čijem sastavu su Aleksandar Bahun, klavir, Fedor Ruškuc, kontrabas, Dušan Ivanišević, bubnjevi i Uroš Šećerov, udaraljke. Tokom tri večeri Festivala biće održan niz koncerata, a publici će se predstaviti devet ansambala svetske i domaće džez scene. Drugog dana Festivala posetioce očekuje duo Karla Martokuli i Miona Deler,“EAST WEST EUROPEAN JAZZ ORCHESTRA TWINS 2015” i portugalski duo Marija Žao i Mario Lagina.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja