Џез чаролија одушевила Новосађане

14/11/2015

Четвртак, 12. новембар

SELEN GÜLÜN TRIO

Selen Gulun, пиано, вокал,

Demirhan Baylan, бас,

Monika Bulanda, бибњеви

DUŠKO GOJKOVIĆ & BIG BAND R T S

Трубе:

Драгослав Фреди Станисављевић, Марко Ђорђевић, Владимир Крнетић, Немања Бановић

Тромбони:

Немања Златарев, Коста Вукашиновић, Милош Радоњић, Иван Платнер

Саксофони:

Максим Кочетов, Љубиша Паунић, Кристијан Млачек, Александар Јаћимовић, Тихомир Јакшић

Ритам Секција:

Иван Алексијевић, Горан Потић, Милан Павковић и Милош Грбантић

Диригент:

Иван Илић

*

JOEY CALDERAZZO

Joey Calderazzo, Клавир

Почео 17. Новосадски џез фестивал

Најзначајнији џез трубач на простору бивше Југославије, композитор, аранжер и бенд лидер Душко Гојковић званично пред препуном Великом салом Српског народног позоришта је отворио 17. Новосадски џез фестивал. Публику је на отварању поздравио и члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић, а Новосађани ће све до суботе 14. новембра уживати уз одличне звуке џеза које ће извести домаћи и светски музичари.

Овацијама и громогласним апалузом публика је поздравила еминетног музичара Душка Гојковића, који је публици на отварању обећао добру музику додавши да је овај Фестивал без обзира што је у Новом Саду, постао интернационално познат.

Први на Фестивалу наступио је турски трио Селен Гулун, чија изведба је пропраћена снажним аплаузом. Велико интересовање публике било је за наступ Душка Гојковића и Биг бенд Радио Телевизије Србије, али и светског познатог пијанисте Џоа Калдераца.

Отварајући Фестивал, члан Градског већа задужен за културу, Вања Вученовић, рекао је да је изузетна част да је град Нови Сад 17. пут домаћин фестивала који помера културне границе.

Новосадски џез фестивал је један од најснажнијих аргумената нашег града у престојећој канидатури за Европску престоницу културе 2021.године. Новембар је месец када Нови Сад постаје центар џез музике, а он постаје још већи центар јер окупља велики број уметника из иностранства. Овај Фестивал је квалитет којим се Нови Сад поноси – рекао је Вученовић, пожелевши Новосађаним да у наредним данима уживају у квалитетном програму.

Након одличног првог главног концертног програма прве вечери Фестивала, публика је наставила да ужива уз добар звук џеза, па је тако већина посетилаца остала на џем сешну који су припремили чланови „Хаус банда“ у чијем саставу су Александар Бахун, клавир, Федор Рушкуц, контрабас, Душан Иванишевић, бубњеви и Урош Шећеров, удараљке. Током три вечери Фестивала биће одржан низ концерата, а публици ће се представити девет ансамбала светске и домаће џез сцене. Другог дана Фестивала посетиоце очекује дуо Карла Мартокули и Миона Делер,„EAST WEST EUROPEAN JAZZ ORCHESTRA TWINS 2015“ и португалски дуо Марија Жао и Марио Лагина.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања