Petar Božović i Prvo beogradsko pevačko društvo u izvođenju “Luče mikrokozma” P. P. Njegoša

29/11/2013
Obeležavanje 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša (Prvo izvođenje dela “Luča mikrokozma” u Novom Sadu)Cena ulaznice: 300 dinara (karte se prodaju na dan izvođenja od 18 časoca na biletarnici KCNS – Katolička porta 5)

Nakon izuzetno uspešnog nastupa u Kolarčevoj zadužbini, Prvo beogradsko pevačko društvo i glumac Petar Božović će i novosadskoj publici preneti mudrosti iz velikog dela “Luča mikrokozma” Petra II Petrovića Njegoša povodom obeležavanja dva veka od rođenja pesnika sa Lovćena. Program će biti izveden u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada u ponedeljak, 2. decembra u 20 sati i to će biti prvo izvođenje dela “Luča mikrokozma” u Novom Sadu.
Radi se o autorskom projektu Petra Božovića koji je primetio da je u našoj kulturnoj javnosti malo pažnje bilo posvećeno tako značajnom jubileju te je odlučio da uradi upravo “Luča mikrokozma” da bi, kako je izjavio pred novosadsku premijeru, “široj publici približio ovo manje poznato delo”. Po njegovim rečima, hteo je da publiku “oslobodi neopravdanog straha” da je ovo Njegoševa “teška knjiga” dubokih filozofskih razmišljanja. 
-Njegovo delo „Luča mikrokozma“ nam govori o osnovnim koordinatama sveta i mestu čoveka u njemu, i bilo je toliko inspirativno raditi sa Prvim beogradskim pevačkim društvom da od sada ne mogu da zamislim sledeća izvođenja bez njihovog učešća, istakao je Božović.

Prvo beogradsko pevačko društvo ovim programom, takođe, obeležava značajan jubilej u srpskoj kulturi – 160 godina od svog osnivanja. Prvo beogradsko pevačko društvo osnovano je na praznik Sv. Vasilija Velikog, 14. januara 1853. godine. Vremenom je preraslo u nacionalnu instituciju, koja čuva i nastavlja srpsku muzičku i duhovnu tradiciju. Izuzetno bogat istorijat Prvog beogradskog pevačkog društva predstavlja, ujedno, i istoriju duhovnog i kulturnog izgrađivanja naše zemlje. Ovaj najstariji hor u Srbiji je, u svojstvu kraljevskog ambasadora kulture Srbije, nastupao pred najvećim vladarima Evrope. Kao hor Kraljevskog Dvora, učestvovao je na ceremonijama krunisanja svih srpskih vladara i intronizacijama patrijaraha Srpske crkve.

Dirigenti i horovođe Društva su bili najznačajniji kompozitori i dirigenti Srbije: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević, Aleksandar Gavanski, Vojislav Ilić, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Bojan Suđić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević… Svoje zlatno doba Društvo je doživelo tokom tridesetogodišnjeg rada najčuvenijeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca, u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta. Evropske novine pisale su, u prošlom veku, o Društvu kao o jednom od najboljih horova sveta tog vremena.
Veliki kulturni događaj pred publikom. Treba se samo podsetiti Božovićevog “Čegovića”, kao i svih njegovih maestralnih uloga, kao i manje poznate činjenice da upravo on čita ceo roman “Tesla, portret među maskama” Vladimira Pištala – dakle, radi se o zvučnoj knjizi u izdanju “Agore”… a sada Njegoševa “Luča mikrikozma”!

Komentari

Veljko Živković Veljko Živković

Luča mikrokozma delo Vladike Petra II Petrovića Njegoša u izvođenju Petra Božovića bila je mnogo odlična! Lik i stihove Vladike Petra II Petrvovića Njegoša dočarao je naš poznati glumac Petar Božović u izvođenju dela Luča mikrokozma!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja