Први пут у Србији после 50 година – Драгица Гађански

05/09/2016

Изложбом „Ретроспектива“, која ће бити одржана у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада од 13. до 26. септембра 2016. године у 19:30 часова, српско-канадска уметница Драгица Гађански обележиће пола века живота и рада у Канади. Изложбу ће отворити Њ. е. Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Србији, члан градског Већа задужен за културу Далибор Рожић  и директор Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић.

Сликарка Драгица Гађански Диди је позната као уметница која ради у акрилику, акварелу и мешаној медији и ово је њена прва изложба у Србији. Она је верзирана и у другим техникама као што су: уље, енкостика и колаж. У свом изражавању она показује спонтаност те то постаје њен јединствен и препознатљив стил. Адријана Јеркић, историчарка уметности и ликовни критичарка, за уметницу и њена дела каже да су „резултат истраге симбола и душе показани на платну, папиру или милару. Позадина слике је нађена у Драгичиним страственим путовањима, интересу разних култура и истраживању емоција у односу на те теме. Произведени рад није ограничен него оставља отворена врата за осматрача да комплетира слику као своју и полако открива нове елементе у новом дану. Сликарска палета се креће од земљаних боја до интензивнијих тонова који привлаче пажњу посматрача. Она је у стању да обрне уобичајени ред нијансе показујући да није пресудна боја већ намера и приказ елемената слике који ће на крају крајева променити перцепцију. Диди није само искусна уметница, већ и успешна предавачица многих уметничких радионица и члан многих уметничких друштава у Канади.“

 

ДРАГИЦА ГАЂАНСКИ ДИДИ, пореклом из Србије, више од четири деценије живи и ствара у Канади. Одрастање и школске дане провела је у Београду, где је завршила архитектонски смер у Грађевинској средњој школи, а после је студирала ваздушни саобраћај на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду. Можемо са сигурношћу да кажемо да je овај први период опредељења у учењу умногоме утицао на касније посвећивање сликарству и уметности. У Торонту, у који је емигрирала 1968, усмерава даље образовање ка уметности, завршава сликарство на Онтарио колеџу за уметност и дизајн (OCAD), Одсек за фину уметност сликања. Током ових студија истакла се својим ликовним изразом, за које је добила признање OCAD- а које се уручује само најуспешнијим дипломцима. Предавала је у више уметничких школа, а бирана је за председницу и члана многих уметничких удружења у Торонту. Излагала је самостално и групно много пута, била учесница многих телевизијских емисија, а њени радови налазе се у колекцијама, како приватним тако и корпорацијским широм света, од Канаде, САД, Мексика, Колумбије, Аргентине, Чилеа, Јапана, Енглеске, Португала, Немачке, Чешке до наших простора, република бивше Југославије. Истраживачки дух који извире у личности Драгане Гађански Диди, тече даље и шире. Она путује по свету, учи језик и културу места у коме обитава и тиме обогаћује и употпуњује своју уметничку страну личности, а самим тим и ликовни израз. Имајући у виду да једна дефиниција уметности карактерише уметност као производ умећа преношења унутрашњих осећања и интелекта уметника, односно личности која се са умећем изражава, с усхићењем позивам посматрача да осети и доживи богатство, лепоту ликовних форми и колорита у Дидином сликарству. Дидино сликарство је суштински ненаметљиво пријатно, а композиције усклађене и пропорционално коректне. Она прича о догађајима и доживљајима не тражећи од посматрача да анализира, већ да јој се придружи у емоцији, коју у њој изазива тренутак сликања и преношења ширине и дубине доживљеног. Њен ликовни израз који карактеришу различите технике и материјали, од цртачких техника на папиру до уља на платну, поетски је обојен, било да је у форми реалистична или апстрактна.
(Биљана Јотић, историчарка уметности)
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања