Први пут у новијој историји Новог Сада организована прослава Божића

08/01/2013

Културни центар Новог Сада је после више деценија, поред  традиционалног дочека Нове године, организовао и обележавање Божића, како по Грегоријанском тако и по Јулијанском календару. Велики хришћански празник прослављен је на централном градском тргу божићним сајмом и културно-уметничким програмом у периоду од 24. децембра 2012. године до 7. јануара 2013. године под називом „Време даривања-у сусрет Божићу“.

– Организацијом прославе Божића, Нови Сад се вратио у културни миље европских градова који традицију прославе тог великог празника никада нису прекидали, а ми смо је након вишедеценијске паузе обновили – рекао је директор КЦНС др Андреј Фајгељ.

У уторак, 25. децембра 2012. године на бини на Тргу слободе су се током  преподневног програма публици представили полазници музичке радионице „ДО РЕ МИ“, Градски дечији хор „Звончићи“, Дечији  црквени  хор  из  Новог  Бечеја и хор „Исон“, док су у вечерњем програму наступили КУД  „Петефи  Шандор“, Инструментални састав жупе цркве Имена Маријина, Лазар  Новков са  „Frame”  оркестром  и хор „Хармониа“.

Манифестација „Време даривања – у сусрет Божићу“ настављена је 5. јануара на Тргу слободе наступом ученика музичке школе „Мелодиум“. Након њих, полазници веронауке из Србобрана извели су вертеп, традиционалну представу са темом рођења Исуса Христа. Програм је настављен получасовним наступом ансамбла “Малбаша” и извођењем божићних песама дечјег хора који чине полазници православне веронауке. Дневни део манифестације завршен је представом малишана који похађају веронауку при храму Ваведења пресвете Богородице из Сремских Карловаца.

Вечерњи програм био је обогаћен наступом црквених хорова „Антифон“ и „Свети Стефан Дечански“, као и концертом традиционалних божићних песама са Косова и Метохије и наступом КУД „Вила“, а манифестација се завршила концертом музичке групе „Нит“ која је извела сплет традиционалних музика света. Представом ансамбла „Малбаша“ и наступом тамбурашког оркестра Милета Николића, 6. јануара наставило се обележавање Божића на радост многобројних Новосађана окупљених на Тргу слободе, а програм је затворен величанственим наступом инклузивног хора „Исон“.

Вишедневну манифестацију посетили су бројни Новосађани и заједно са извођачима поделили празничну радост у складу са називом манифестације „Време даривања-у сусрет Божићу“.

Програм и фотографије- „Време даривања-у сусрет Божићу“ (25.12.2012.)

Програм и фотографије- „Време даривања-у сусрет Божићу“ (5.1.2013. и 6.1.2013.)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања