Прва генерација дигиталних (​бројчаних​)​ библиотекара у Србији

03/12/2014

  Библиотекари са осам факултета ​Универзитета у Новом Саду и из ​Народне библиотеке Србије успешно су завршили прву основну обуку из дигиталног (бројчаног) библиотекарства у склопу пројекта ПЕРУН, којим руководи Центар за нове медије и културу (ЦНМ) из Новог Сада у сарадњи са Централном библиотеком Универзитета у Новом Саду.

„Када су основане, Ресавска преписивачка школа, Цетињска штампарија и Библиотека Матице српске ишле су у корак са временом у неговању српске културе. Данас тај посао преузимају дигитални библиотекари“, рекао је покретач пројекта др Андреј Фајгељ приликом доделе сертификата.

  Осим овладавањ​а​ радом на скенерима и софтверу најновије генерације, полазници су дигитализовали (убројчали) 181 докторску дисертацију Технолошког факултета у Новом Саду. Дисертације ће бити доступне јавности на дигиталној (бројчаној) платформи CRIS Универзитета у Новом Саду, у складу са новим законом о високом образовању.

  Пројекат је спроведен уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и представља наставак сарадње у склопу које је ​​израђена платформа Дигиталне (Бројчане) баштине Новог Сада и​ организована​ конференција Библитех 2014, на којој је учествовао и ​др Тери Плам, оснивач једног од првих универзитетских програма дигиталног (бројчаног) библиотекарства у свету.

  У другој фази пројекта ПЕРУН талентовани студенти Универзитета у Новом Саду ће се обучавати за израду апликација за ефикасније коришћење дигитализоване (убројчане) културне и научне баштине.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_83JbEKhHTs[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-DQ__gmgiGg[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0dTwz9GuO6M[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања