Прослава малог јубилеја Фотографског клуба Војводине

20/07/2015

Клупском изложбом под називом “Наших пет година” у Културном центру Новог Сада на Трибини младих, Фотографски клуб Војводина обележио је мали јубилеј свог постојања и рада. Рад који се у контиунитету одвија од оснивања клуба н свечаном отварању колективне изложбе представио је председник ФКВ Милован Улићевић док је изложбу отворио доајен српске и југословенске фотографије Томислав Петернек.

Чланови Фотографског клуба Војводина представили су своја фотографска запажања, виђења и размишљања и личне фотографске афинитете. Изложене фотографије су радови фотоаматера који су започели, а потом и развијали своје фотографско виђење у клубу. – За пет година постојања, овакав напредак нисам видео ни у једном клубу. Фотографије су садржајне и види се велики труд, али и таленат који су фотографи уложили. Мало је рећи да сам одушевљен овим радовима – рекао је Петернек на отварању.

Усмеравани од стране старијих чланова искуснијих у фотографији, завршавајући фото-курсеве у клубу, едукујући се на гостујућим предавањима, млађи чланови клуба су брзо и видљиво показивали напредак у фотографској уметности. Према речима председника клуба Милована Улићевића у клубу осим млађих чланова постоје и професионални фотографи који своје обавезе допуњују са креативном фотографијом ван агенцијских захтева, и на тај начин задржавају дух фотоаматеризма у својим фотографијама. – Тешко је наћи јединствену стилску одредницу изложених фотографија, јер ФКВ није концепт, нити своје виђење заснива на уметничком манифесту, али ипак постоји неколико тема, које су преовлађујуће интересовање на фотографијама чланова ФКВ – додао је Улићевић.

Фотографски клуб Војводина (ФКВ) је непрофитно удружење основано 9. јула 2010. године у Новом Саду и окупља фотографе аматере и професионалце који се баве креативном фотографијом. До сада се у клуб учланило око осамдесет фотографа аматера и професионалаца. Фотографски клуб Војводина је у овом тернутку највеће и најактивније удружење која негује креативну фотографију у Новом Саду, и један је од најактивнијих фото клубова у Србији. Клуб је члан Фото савеза Србије. Активности и задаци клуба у пет година постојања су биле да представља значајне фотографе, организује изложбе, предавања о фотографији, фото-излете, фото-школу, фото-радионице, фото-курсеве како за своје чланове, тако и за грађанство.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања