Промовисани „Жумберачки ускоци – унијаћење и однарођивање” у КЦНС

21/05/2018

Промоција књиге Драганa Вукшићa „ЖУМБЕРАЧКИ УСКОЦИ – унијаћење и однарођивање” одржана је у понедељак 21. маја у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

На промоцији су говорили: аутори – пуковник у пензији Драган Вукшић, историчари др Жарко Димић и Илија Петровић и издавач Сима Матић из издавачке куће „Тиски цвет” која је, заједно са ИК „Прометеј”, објавила ову књигу.

Прво издање ове књиге објављено је у Републици Хрватској, уз подршку Српског народног већа, а друго у Новом Саду, уз подршку Града Новог Сада. Књига је промовисана у Београду, а крајем прошле недеље у Сомбору и Апатину.

Жумберчани су имали веома занимљиву историју. Откада су  1530. године населили простор Хабзбуршке монархије, па до данас, све их је мање и, како је речено на промоцији, представљају неку врсту Хазара о којима је писао наш чувени књижевник Милорад Павић, који и сам има корене у Жумберку.

Историчар Жарко Димић рекао је да је ова књига резултат снаге, воље и љубави аутора Драгана Вукшића према свом завичају.

– Ова књига је препуна истине. Има и историјски значај, а  говори о томе да се у тим крајевима пре пола миленијума десило нешто готово два века пре Велике сеобе предвођене патријархом Арсенијем Чарнојевићем. Под притиском Турака велики део народа селио се на запад. По две-три године лутали су са својим породицама и стоком не успевајући да нађу станиште. То је потресно сведочанство о том времену – рекао је Димић.

Објашњавајући географски појам Жумберка, историчар Илија Петровић казао је да се то подручје протеже дуж хрватско-словеначке границе од Саве према југозападу у дужини од више од 100 километара, док му је јужна гранична линија повучена северније од Јастребарског и осамдесетак километара западно од Загреба.

– На том невеликом простору око 1530. године насељено је ускочко становништво, које је, према извору Бечког двора у време када је претила опасност од турских упада у Хабзбуршку монархију, било склоно оружју и борби – рекао је Петровић.

То су били православци из Рашке, Србије, старе Херцеговине и Босне који су се приликом повлачења пред Турцима накратко зауставили у околини Гламоча и који су прихватили понуду Бечког двора да пређу у Жумберак. Око 10.000 српских душа прихватило је тада понуду да добије земљу и наредних 20 година буде ослобођено пореза, уз обавезу да се одазове позиву Бечког двора да бране монархију.

Аутор књиге Драган Вукшић рођен је 1945. године у Радатовићима, селу у Жумберку. Завршио је Војну академију у Београду. Цео радни век провео је у војној дипломатији, био је посланик у Народној скупштини Србије и генерални конзул у Франкфурту. Вукшић је на крају промоције причао како је настала ова књига.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања