Promovisana knjiga „Zašto muškarci plaču”

19/06/2018

Promocija knjige Viće Mitrovića Mitra „Zašto muškarci plaču” održana je u utorak 19. juna u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Moderator Stevan Babić ukratko je predstavio autora: već tridesetak godina živi u Švajcarskoj, u Sen Galenu, i od 2010. godine član je tamošnjeg parlamenta. Kao sindikalni funkcioner dugo se bavio problematikom migranata sa Zapadnog Balkana u Švajcarskoj i povremeno radio u zatvorima kao prevodilac. Pre knjige „Zašto muškarci plaču” Mitrović je objavio tri knjige raznovrsne tematike.

Autor je na početku promocije pročitao deo iz knjige. To je dirljiva priča čija je radnja smeštena u zatvoru u Altštetenu, kaznenom zavodu za ozbiljnije prekršaje. U njemu se sreću dva zatvorenika, po svemu različita: Srbin Mirko i Albanac Blerim, dva neprijatelja, obojica rođeni 1971. godine, obojica u horoskopskom znaku Ovna. Reč je o autentičnim likovima.

Njih dvojica su bili u istom ratu kao snajperisti na suprotnim stranama, mrzeli podjednako jedan drugog, radili kod istog dilera droge, nastanili se u Sen Galenu… Posle drugog susreta postali su ortaci.

– Sve u kosmosu ima neki red, nema detalja koji nije na svom mestu. Valjda je to ne samo odraz Božje promisli već i želje sopstvenog bića – rekao je Mitrović.

Za dva glavna junaka svoje knjige, Mitrović je rekao da su zajedno, kroz nišan snajpera, krčili sebi put do samospoznaje i uz pomoć vremena i naizgled slučajnih susreta, te su razvili odnos kakav samo život može da režira.

Autor u ovom svom romanu pažljivo i odmereno vodi čitaoca kroz istoriju sukoba, nerazumevanja, strah i vekovno satiranje na balkanskim prostorima, sve do današnjih dana – kada je odgovor na pitanje: „Ima li tome kraja?” sve teže dati i kada je biti i ostati čovek sve komplikovaniji zadatak.

Promocija je završena razgovorom sa publikom koju je zanimalo kako je organizovan život u Švajcarskoj, kako izgledaju švajcarski zatvori i kako se tamošnje društvo odnosi prema zatvorenicima po odsluženju njihove kazne.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja