Промовисана књига „Зашто мушкарци плачу”

19/06/2018

Промоција књиге Виће Митровића Митра „Зашто мушкарци плачу” одржана je у уторак 19. јуна у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Модератор Стеван Бабић укратко је представио аутора: већ тридесетак година живи у Швајцарској, у Сен Галену, и од 2010. године члан је тамошњег парламента. Као синдикални функционер дуго се бавио проблематиком миграната са Западног Балкана у Швајцарској и повремено радио у затворима као преводилац. Пре књиге „Зашто мушкарци плачу” Митровић је објавио три књиге разноврсне тематике.

Аутор је на почетку промоције прочитао део из књиге. To je дирљива прича чија је радња смештена у затвору у Алтштетену, казненом заводу за озбиљније прекршаје. У њему се срећу два затвореника, по свему различита: Србин Мирко и Албанац Блерим, два непријатеља, обојица рођени 1971. године, обојица у хороскопском знаку Овна. Реч је о аутентичним ликовима.

Њих двојица су били у истом рату као снајперисти на супротним странама, мрзели подједнако један другог, радили код истог дилера дроге, настанили се у Сен Галену… После другог сусрета постали су ортаци.

– Све у космосу има неки ред, нема детаља који није на свом месту. Ваљда је то не само одраз Божје промисли већ и жеље сопственог бића – рекао је Митровић.

За два главна јунака своје књиге, Митровић је рекао да су заједно, кроз нишан снајпера, крчили себи пут до самоспознаје и уз помоћ времена и наизглед случајних сусрета, те су развили однос какав само живот може да режира.

Аутор у овом свом роману пажљиво и одмерено води читаоца кроз историју сукоба, неразумевања, страх и вековно сатирање на балканским просторима, све до данашњих дана – када је одговор на питање: „Има ли томе краја?” све теже дати и када је бити и остати човек све компликованији задатак.

Промоција је завршена разговором са публиком коју је занимало како је организован живот у Швајцарској, како изгледају швајцарски затвори и како се тамошње друштво односи према затвореницима по одслужењу њихове казне.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања