Промовисана књига „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“ Moмира Булатовића

20/12/2018

У четвртак 20. децембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књиге „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“ Момира Булатовића, некадашњег председника Савезне владе СРЈ (1998-2000), а коју је објавила Лагуна.

Аутор је говорио о узроцима и последицама светске финансијске кризе, деловању банкарске закулисе и другим занимљивим темама из света високих финансија.

   – Имао сам идеју да на прихватљив начин, разумљив и људима који нису економисти и монетаристи, покажем дијагнозу садашњег времена. Економске прилике у свету, ЕУ, региону и у европским земљама су веома тешке. Ова књига није имала за циљ да дâ терапију, него да покаже дубину поремећаја у којима данас живимо а којих огроман број људи није свестан јер се истина систематски и упорно крије – рекао је Булатовић на почетку обраћања публици у Новом Саду.

   По сопственом сведочењу, Булатовић је овим штивом настојао да покаже да је новац – од којег сви зависимо и који је на неки начин мера нашег успеха у животу, па чак и мерило личне среће код огромног броја људи, једна велика илузија и да „тај новац, нажалост, не постоји“.

   Људима је прилично тешко, рекао је аутор у наставку, да схвате да оно што подразумевамо под новцем није ништа друго до дигитални запис у компјутерима великих банака и инвестиционих фондова. Вођени логиком здравог разума, прихватамо здраво за готово оно што већина људи мисли, а већина мисли  да су новац кованице и новчанице које се налазе у трезорима банака и треба да попуне наше новчанике.

 – Све док долазимо у банку и у тој банци можемо да у мери расположивости та средства користимо, сматрамо да су ствари у реду. Али, онда се деси у последњих 10 година поремећај катастрофалних размера и економска позиција огромног броја људи на планети се страшно погоршала – казао је Булатовић.

   Он се посебно осврнуо на стање у Европској унији, којој теже све политички организоване снаге нашег простора сматрајући да ће се учлањењем испунити наша најбоља очекивања и најбоље намере.

 – Али, ЕУ је, на велику жалост, од светске економске кризе 2008. године постала један од највећих губитника у процесу међународних финансија и привреде. Истовремено се евро, који се појавио 2001. године као највећи резултат племените идеје о братству народа, показао као основни узрок нетрпељивости и сукоба у оквиру ЕУ  – рекао је Булатовић.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања