Промовисан роман „Птица у кући”

28/04/2018

Промоција недавно објављеног романа „Птица у кући”, аутора Дарка Радовића, одржана је у суботу 28. априла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. На промоцији су говорили: Предраг Миливојевић, књижевник-издавач, Симонида Милојковић, књижевница, Дарко Радовић, аутор књиге, и Катарина Топалски, професорка књижевности.

Износећи своје импресије, књижевник-издавач (ИК „Пресинг”)Предраг Миливојевић објаснио је симболику наслова Радовићевог романа рекавши да, по народном веровању, када птица улети у кућу то значи да ће неко из ње убрзо умрети. Смрт је извесна и свакоме записана.

Тумачећи ову мисао, Миливојевић је одабрао да верује да, када је све пролазно и унапред одређено, човек свој живот мора везати за неку вредност. Та се вредност тражи када Радовићев јунак Мирко Аксентијевић, успешни предузетник с почетка деведесетих, одлучује да се пријави за одлазак на ратиште, својеврсни ријалити шоу у режији два-три регионална диктатора.

– Одлазећи у рат, Аксентијевић је морао, најпре, да се разиђе са животом у који је веровао до тог тренутка. Отишавши у рат, вратио је дуг отаџбини, али је издао породицу – рекао је Миливојевић.

Издавач Миливојевић потом је поставио неколико питања Радовићу, а једно од њих било је и шта га је подстакло да се у својим средњим годинама посвети писању романа.

Аутор је одговорио да се цео живот бави уметношћу – свирао је гитару, компоновао, учествовао на фестивалима, а онда се једном запитао – зашто не би покушао да напише роман. Писање је трајало око три године.

Професорка књижевности Катарина Топалски рекла је да је одрастала 90-их година у Вуковару и зна шта је „нама значио сваки добровољац који се борио за српски народ. Жртвовао је све своје да дође и помогне мени, детету у рату”. Затим је професорка Топалски открила да је касније постала супруга и мајка две девојчице. Размишљајући шта би учинила да је Радовићев добровољац из романа њен супруг, признала је да би се вероватно противила његовом одласку на ратиште.

Књижевница Симонида Милојковић, ауторка рецензије, истакла је да је, док је читала рукопис романа „Птица у кући”, била веома погођена том „тачном,дубоком причом”. Радовићев роман окарактерисала је као неку врсту тестамента новим генерацијама младића.

На крају промоције у разговор о роману укључила се  публика.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања