PETAR MATOVIĆ: PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA

10/12/2014

“Dabrovi” gostovali na Trbini mladih

  Promocija nove zbirke pesama Petra Matovića “Odakle dolaze dabrovi”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, održana je na Tribini mladih, na kojoj su pored autora učestvovali i književna kritičarka Bojana Stojanović Pantović i pesnik Bojan Samson. Kako se moglo čuti, putovanje čije su stanice pomno organizovani ciklusi otkrivaju autrovo proširenje presničkog iskustva, i predstavljaju najnoviju zbirku pesama “Odakle dolaze dabrovi”. U zbirci Matović vešto i nenametljivo dinamizuje refleksivni pesnički izraz, savremeno pesništvo i modernu srpsku liriku, nastojeći da ostane u onome što mu je imanentno.

– Naslov knjige nastao je sasvim slučajno, ali ne bez razloga, jer su dabrovi životinje koje instiktivno mogu da promene okolinu ukoliko su u čoporu. Odatle i naziv za knjigu koja govori o nekoliko emocionalnih događaja koji nas okružuju ali ih mi nismo svesni. – rekao je Matović dodavši da su neki životni događaji uneseni u ovu zbirku oslikani prozom.
Književna kritičarka Bojana Stojanović Pantović rekla je da sadržaj dela privlači izuzetnim kvalitetom.
– Na prvi pogled čitalac može videti da je ova poezija atraktivna po temama i jeziku kojim je pisana. Nije lako uhvatiti se u koštac sa totalitarizmom, holokaustom i akutelnim temama sa naših prostora, a ne biti banalan. Način na koji Matović stvara slike u poeziji je fascinantan i vredan pažnje, a tome doprinosi i njegov razvijeni stil pisanja – rekla je Pantović.
Petar Matović rođen je 1978. godine, a studije srpske književnosti završio je u Beogradu. Piše poeziju i eseje, a do sada je objavio dve zbirke pesama: Kamerni komadi (1996) i Koferi Džima Džarmuša (2009). Zastupljen je u više antologija, a pesme su mu prevedene na poljski, katalonski, nemački, francuski i engleski. Dobitnik je nagrade Trećeg trga za poeziju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja