ПЕТАР МАТОВИЋ: ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА

10/12/2014

“Даброви” гостовали на Трбини младих

  Промоција нове збирке песама Петра Матовића “Одакле долазе даброви”, у издању Културног центра Новог Сада, одржана је на Трибини младих, на којој су поред аутора учествовали и књижевна критичарка Бојана Стојановић Пантовић и песник Бојан Самсон. Како се могло чути, путовање чије су станице помно организовани циклуси откривају аутрово проширење пресничког искуства, и представљају најновију збирку песама „Одакле долазе даброви“. У збирци Матовић вешто и ненаметљиво динамизује рефлексивни песнички израз, савремено песништво и модерну српску лирику, настојећи да остане у ономе што му је иманентно.

– Наслов књиге настао је сасвим случајно, али не без разлога, јер су даброви животиње које инстиктивно могу да промене околину уколико су у чопору. Одатле и назив за књигу која говори о неколико емоционалних догађаја који нас окружују али их ми нисмо свесни. – рекао је Матовић додавши да су неки животни догађаји унесени у ову збирку осликани прозом.
Књижевна критичарка Бојана Стојановић Пантовић рекла је да садржај дела привлачи изузетним квалитетом.
– На први поглед читалац може видети да је ова поезија атрактивна по темама и језику којим је писана. Није лако ухватити се у коштац са тоталитаризмом, холокаустом и акутелним темама са наших простора, а не бити баналан. Начин на који Матовић ствара слике у поезији је фасцинантан и вредан пажње, а томе доприноси и његов развијени стил писања – рекла је Пантовић.
Петар Матовић рођен је 1978. године, а студије српске књижевности завршио је у Београду. Пише поезију и есеје, а до сада је објавио две збирке песама: Камерни комади (1996) и Кофери Џима Џармуша (2009). Заступљен је у више антологија, а песме су му преведене на пољски, каталонски, немачки, француски и енглески. Добитник је награде Трећег трга за поезију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања