ПРОМОЦИЈА СТРИПА „ЛИНИЈЕ ФРОНТА“

17/12/2014

О херојској борби српске војске у Првом светском рату

  Несвакидашње уметничко дело, стрип албум „Линије фронта“, синоћ је представљен  у Културном центру Новог Сада, на Трибини младих. Издавачка кућа Моро д.о.о./System Comics издала је стрип антологију посвећену обележавању стогодишњице Првог светског рата, и то у сарадњи са Француским институтом у Београду. Стрип цртачи Зоран Јањетов, Иван Стојковић, Ана Милојковић и Милан Дрча, дружили су се са Новосађанима и потписивали албуме, размењујући знање о овој врсти уметности. Осим стрип уметника, добродошлицу посетиоцима пожелели су и директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фагељ и уредник и издавач Игор Марковић.

  Суграђани су имали прилику да виде интересантно историјско-уметничко дело преточено у стрип албум, које у себи доноси приче засноване на стварним догађајима и личностима, у коме су стрип цртачи дочарали херојске борбе и дела српске војске у Првом светском рату.
Директор КЦНС др Андреј Фајгељ истакао је да је излазак овог стрипа право откровење.
– Осим изврсних цртача и сценариста, које већ имамо, коначно ћемо добити и српски стрип који ће имати одговарајућ и заслужен положај на светској стрип сцени – рекао је Фајгељ, додавши да је ово један од најбољих културних пројеката године.

  Идеја за пројекат настала је као плод дугогодишње сарадње издавачке куће „Моро“ са Француским институтом у Београду. Ентузијазам за реализацију пронашао се у чињеници да ова издавачка кућа увелико ради на припреми српске стрип антологије посвећене обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, и зато је окупила велики број српских цртача и сценариста. Оно што је интересантно јесте то да исту врсту издања приремају и издавачи из Француске, па се осим вишегодишње сарадње српских и француских стрип ствараоца заједничким снагама реализовао овај пројекат. Уредник и издавач, Игор Марковић рекао је да је ово први стрип албум од планираних осам, који ће излазити до 2018. године.

– Планирамо да сваку годину испратимо са два стрип албума. Сви стрип цртачи радили су на основу историјске грађе заједно за српско-француским сценаристима. Намера нам је да се кроз разне приче прикажу највеће битке, осликају униформе, догађаји, значајне личности и историјски значај Србије, њене војске и грађана у Првом светском рату- рекао је Марковић, нагласивши да је посебан акценат стављен на француско-српско пријатељство и да је албум, осим што је штампан на српском језику, издат и на француском, али у мањем тиражу.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lXA0ahP3EQQ[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MzMU6Kn6lHM[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=__lMUvyiolY[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања