Промоција „Лексикона безбедности“ професора емеритуса Мила Бошковића

12/12/2018

Промоција књиге „Лексикон безбедности“ проф. емеритуса др Мила Бошковића, редовног професора Правног факултета у Новом Саду, одржана је у среду 12. децембра, у клубу „Трибина млaдих“ Културног центра Новог Сада.

На промоцији су, поред аутора, говорили: проф. др Андреја Савић, редовни професор Факултета за безбедност и дипломатију у Београду, и проф. др Драган Триван, редовни професор Факултета за пословне студије и право у Београду.

Др Драган Триван рекао је да овај свеобухватни и савремено конципирани „Лексикон“ садржи 5.200 појмова из основних и ужих дисциплина безбедносних наука и студија безбедности.

– Ту је и велики број нових термина који, с једне стране, проистичу из продубљеног фонда теоријских сазнања, а с друге стране, везани су за процес глобализације, технолошку револуцију и измењени безбедносни амбијент – рекао је др Триван.

Он је оценио да су иновиране и прецизне дефиниције општих, посебних и безбедносних појмова у „Лексикону“ веома значајне за „превазилажење шаренила, непрецизности и колоквијалних израза“ који су, нажалост, присутни у домаћој публицистици, јавном говору, као и у научној и стручној јавности.

Актуелност „Лексикона“ проистиче и из чињенице да је Србија већ самим потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ преузела и обавезе реформе система безбедности и усклађивања национално-техничког законодавства са законодавством ЕУ.

У осврту на „Лексикон“ који садржи око 900 страница, проф. др Андреја Савић рекао је да је између корица тог обимног дела „смештено пола века мукотрпног, самопрегорног и тешког научног живота аутора Мила Бошковића“.

– Аутор овом књигом заокружује период од последње три деценије у којем су се догодиле турбулентне промене које су област безбедности наметнуле као основну категорију науке у међународној политици. А, без ње је у глобалистичком умреженом свету немогуће конципирати домаћи модел националне безбедности –  нагласио је проф. др Савић.

Он је оценио да управо контекст у којем наша држава пролази кроз турбулентне и врло осетљиве тренутке даје додатни значај појави овог „Лексикона“, који представља помак у домаћој теорији.

Аутор „Лексикона безбедности“ проф. др Мило Бошковић најпре се захвалио издавачима, Службеном гласнику из Београда и Правном факултету из Новог Сада, затим домаћину Културном центру Новог Сада, као и колегама који су учествовали на промоцији.

– На овај корак одлучио сам се јер сам у литератури, на трибинама и у новинарству уочио неадекватне термине. Уочио сам и да су се пословима безбедности почели бавити лаици. Струка и наука не смеју тај неадекватан језик да уносе у литературу и културу. Потреба да се напише један овакав лексикон произашла је и из чињенице да су академска заједница и традиционална култура имале етички кодекс који је, нажалост, данас загубљен – казао је Бошковић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања