PROMOCIJA KNJIGE „RESTART“ NA TRIBINI MLADIH

25/03/2015

Afirmacija novih pesničkih snaga

IMG_4385

 

Panorama nove poezije u Srbiji, okrugli sto, čitanje i promocija knjige „Restart“ okupili su mlade pesnike i književnike na Tribinu mladih Kulturnog centra Novog Sada. U programu su učestvovali, priređivač panorame Goran Lazičić, autorke pratećeg teksta Jana Aleksić, Jelena Angelovski i Vanja Radaković, i pesnici i pesnikinje Ivana Maksić, Danilo Lučić, Bojan Marković, Jana Rastegorac Vukomanović, Siniša Tucić, Sonja Jankov, Uroš Pajić i Bojan Samson.

Na jednom mestu okupio se znatan broj mladih pesnika, a neki od njih dali su svoj doprinos knjizi “Restart”. Izbor pesama u njoj oslikava kvalitet i poetičku raznovrsnost koju su stvorili mladi pesnici iz Srbije. Ono što je interesantno jeste činjenica da je u ovom projektu učestovavalo 54 pesnika, koji su svojim delima predstavili “Panoramu nove poezije”.

 – Na ovoj knjizi radili smo dve godine. U tom periodu na pesničkoj sceni došlo je do promena, pa sad već imamo drugačije viđenje knjige. Pesničkoj sceni potreban je restart, a naziv knjige je prilagođen tome. Želja nam je da privučemo mlađu generaciju, kako na poeziju ne bi gledali kao na nešto što je dosadno, već nešto u čemu mogu da uživaju – rekao je Goran Lazičić, koji je priredio ovu knjigu.

U knjizi su zastupljeni stihovi tradicionalnije usmerenih pesnika, koji se nadovezuju na poznomodernističko nasleđe srpske pozije, ali i lirsko-narativni, verističi sihovi, poezija obeležena uticajem novih tehnologija, humor i satira, groteska i apsurd, ironija i provokacija… Pesnikinja Sonja Jankov, rekla je da ovaj zbornik, osim što je okupio afirmisane i neafirmisane mlade pesnike, veoma značajan jer promoviše pesnike, poeziju, ali i spoj koji može da oformi umetničko-pesničku scenu.

 – Ovaj zbornik okupio je mlade pesnike širom Srbije i podstakao ih da i dalje rade na svojim pesmama i da se bave poezijom. Ovakva vrsta promocije izuzetno je značajna jer se na taj način stvara nova pesnička scena koja doprinosi razmeni znanja u ovoj oblasti. Na taj način pesnici ne odustaju od pisanja već ga neguju i podižu na viši nivo- rekla je Jankov.

Unutar korica ove knjige zajedno su likovi koji gotovo uvek idu u paru: Odisej i Penelopa, Muhamed Ali i Džo Frejzer, Isus Hristos i Pontije Pilat, Miki i Mini Maus, ali i neki koji su verovatno samo ovde mogli da se sretnu, kao na primer Klaudija Šifer i Miloš Crnjanski, Slobodan Milošević i Ejmi Vajnhaus, Slavoj Žižek i Ceca Ražnatović, Albert Ajnštajn i Ruška Jakić, Marina Perazić i Seren Kjerkegor… Osim prisutnosti svih ovih likova u nizu pesama pojavljuju se čak i američke zvezde filmova za odrasle – Džena Džejmeson, Aleksis Teksas, Eva Angelina – koje u novim ulogama objedinjuju tradicionalne funkcije pesničkih muza i svojstva boginja…

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nEtsOk0mTKU[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja