ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РЕСТАРТ“ НА ТРИБИНИ МЛАДИХ

25/03/2015

Афирмација нових песничких снага

IMG_4385

 

Панорама нове поезије у Србији, округли сто, читање и промоција књиге „Рестарт“ окупили су младе песнике и књижевнике на Трибину младих Културног центра Новог Сада. У програму су учествовали, приређивач панораме Горан Лазичић, ауторке пратећег текста Јана Алексић, Јелена Ангеловски и Вања Радаковић, и песници и песникиње Ивана Максић, Данило Лучић, Бојан Марковић, Јана Растегорац Вукомановић, Синиша Туцић, Соња Јанков, Урош Пајић и Бојан Самсон.

На једном месту окупио се знатан број младих песника, а неки од њих дали су свој допринос књизи „Рестарт“. Избор песама у њој осликава квалитет и поетичку разноврсност коју су створили млади песници из Србије. Оно што је интересантно јесте чињеница да је у овом пројекту учестовавало 54 песника, који су својим делима представили “Панораму нове поезије”.

 – На овој књизи радили смо две године. У том периоду на песничкој сцени дошло је до промена, па сад већ имамо другачије виђење књиге. Песничкој сцени потребан је рестарт, а назив књиге је прилагођен томе. Жеља нам је да привучемо млађу генерацију, како на поезију не би гледали као на нешто што је досадно, већ нешто у чему могу да уживају – рекао је Горан Лазичић, који је приредио ову књигу.

У књизи су заступљени стихови традиционалније усмерених песника, који се надовезују на позномодернистичко наслеђе српске позије, али и лирско-наративни, веристичи сихови, поезија обележена утицајем нових технологија, хумор и сатира, гротеска и апсурд, иронија и провокација… Песникиња Соња Јанков, рекла је да овај зборник, осим што је окупио афирмисане и неафирмисане младе песнике, веома значајан јер промовише песнике, поезију, али и спој који може да оформи уметничко-песничку сцену.

 – Овај зборник окупио је младе песнике широм Србије и подстакао их да и даље раде на својим песмама и да се баве поезијом. Оваква врста промоције изузетно је значајна јер се на тај начин ствара нова песничка сцена која доприноси размени знања у овој области. На тај начин песници не одустају од писања већ га негују и подижу на виши ниво- рекла је Јанков.

Унутар корица ове књиге заједно су ликови који готово увек иду у пару: Одисеј и Пенелопа, Мухамед Али и Џо Фрејзер, Исус Христос и Понтије Пилат, Мики и Мини Маус, али и неки који су вероватно само овде могли да се сретну, као на пример Клаудија Шифер и Милош Црњански, Слободан Милошевић и Ејми Вајнхаус, Славој Жижек и Цеца Ражнатовић, Алберт Ајнштајн и Рушка Јакић, Марина Перазић и Серен Кјеркегор… Осим присутности свих ових ликова у низу песама појављују се чак и америчке звезде филмова за одрасле – Џена Џејмесон, Алексис Тексас, Ева Ангелина – које у новим улогама обједињују традиционалне функције песничких муза и својства богиња…

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nEtsOk0mTKU[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања