Промоција књиге о Данилу Кишу „Извод из књиге рођених” Марка Томпсона

27/10/2014

Књижевни матине о Данилу Кишу у суботу у Америчком кутку поводом нове књиге Марка Томпсона, вишеструко награђиваног британског историчара и писца, „Извод из књиге рођених” био је прави књижевни догађај за све поштоваоце дела Данила Киша, управо у години када се обележава 80 година од рођења и 25 година од смрти “последњег југословенског писца”, како је сам Киш за себе говорио.

Књигу су новосадској публици, која је до последњег места испунила просторије Америчког кутка, представили Зоран Хамовић, главни уредник издавачке куће „Kлио” из Београда, Зоран Пауновић, уредник едиције „Клепсидра” у којој је ова изузетна биографија објављена само годину дана након светске премијере на енглеском говорном подручју, Мухарем Баздуљ који је превео књигу, као и сам писац Марк Томпсон.

– Осамдесетих година сам први пут прочитао неку Кишову књигу, била је то „Гробница за Бориса Давидовича” и схватио сам да је то одлична књига. Тада на енглеском није било више његових књига, а желео сам да прочитам још и да више научим о њему самом. Годину дана касније сам почео да живим у овој регији, учио сам језик, сазнавао о њему више и сретао се са људима који су га лично познавали. Научио сам језик довољно да могу да читам. Мислим да сам у Љубљани, 1993. године, код три моста, гледајући у његову малу књижицу „Рани јади” одлучио да пишем о њему. То се чинило као апсурдна амбиција, али мало по мало, уз велико стрпљење, остваривао сам то. У ствари, била ми је велика привилегија да проводим време са његовим језиком. Нисам, наравно, двадесет година радио на књизи, али она је увек била “уз мене” и када год сам био у прилици да упознам неког ко је њега познавао, нисам је пропуштао. Тако је било и са Сузан Зонтаг и Салманом Руждијем који су ми причали о Кишу. Све време сам мислио о његовом раду и уживао у томе”, открио је Томпсон како је настала биографска књига о Кишу за коју је, као предложак, искористио Кишов кратки аутобиографски текст „Извод из књиге рођених”, тако да ова књига одаје својеврсно признање Кишовом експериментализму, будући и сама у својој форми – експериментална јер је компонована као низ коментара управо на тај аутобиографски текст.

Оба уредника и преводилац су истакли да је ово једна изузетна Кишова биографија и да поред чињенице да постоји много текстова и књига о Кишовом делу, управо је Марк Томпсон, објавио и детаље које први пут сазнајемо што показује огромну посвећеност с којом је пришао истраживању нашег великог писца.

Биографска књига о Данилу Кишу „Извод из књиге рођених”, ове године је уврштена међу пет најбољих биографских издања у САД – према избору америчког Националног удружења књижевних критичара.
Током готово две деценије, Марк Томпсон предано је проучавао Кишову заоставштину и разговарао са његовом породицом, пријатељима и поштоваоцима. Интимно познавање пишчевог живота и регионалне историје чине основу његовог темељног читања и разумевања Кишових дела и околности у којима су стварана.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања