Promocija knjige „Moć vokalne tehnike“ autorke Vesne Aćimović

21/03/2017

Ciklus: OZVUČAVANJA

PROMOCIJA KNJIGE

MOĆ VOKALNE TEHNIKE

Autor: mr. Vesna Aćimović

Četvrtak, 23. mart 2017. Gradska kuća, svečana sala, u 20 sati

Dobro došli, ulaz je slobodan !

/ Izdavač DONVAS, Beograd /

O knjizi govore

Nikola Dončev, za izdavača

Dr. Milica Stojadinović, recenzent

Vesna Aćimović, autor

U muzičkom delu programa učestvuju:

Vesna Aćimović, sopran  i Maja Grujić, klavir

P r o g r a m:

odabrana dela jugoslovenskih autora

Vesna Aćimović (devojačko Popović) je rođena u Somboru 1978. godine. Završila je Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu, odsek solo pevanje, u klasi prof. dr Milica Stojadinović.
Solističkim koncertom 2002. godine diplomirala najvišom ocenom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek solo pevanje, u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai.
Tumačeći ulogu Mizete iz opere La Bohemi, G. Pučinija je 01.04.2008. magistrirala u klasi prof. mr Milice Stojadinović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Trenutno student treće godine doktorskih studija na katedri za pevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja osvajala je brojna priznanja i nagrade: 2001. god. kao odabrani predstavnik Akademije umetnosti pohađa Internacionalnu školu Prag-Vienn-Budapest u klasi Primadone Sone Ghazarian u Badenu (Beč), gde uspešno peva na koncertima širom Austrije. Iste 2001. godina je izabrana kao jedna od dva predstavnika naše zemlje na susretu mladih talenata sveta (Pjong Jang, J.Koreja).
2002. god. je finalista Internacionalnog takmičenja mladih operskih pevača u Mariboru (Slovenija), pod pokroviteljstvom Primadone Ondine Otte. 2003/04 se vokalno usavršavala u okviru Operskog studija SNP-a kod istaknutog soliste prvaka Beogradske opere, baritona Nikole Mitića. Višegodišnji je stipendista „Melanija Bugarinović“.2014. je bila aktivni učesnik opera masterclass maestra Marcela Bedonija i i dobitnik je stipendije koja omogućava pohađanje masterclass Operaelite širom Evrope (Nemačka, Francuska, Poljska). Od aprila 2001. god. je honorarni saradnik – solista Opere Srpskog narodnog pozorišta, u kome je ostvarila više zapaženih uloga, od kojih izdvaja:
Uloge u operama: uloga dvorske Dame, opera Magbet – G. Verdi; Uloga Đanneta, opera Ljubavni Napitak – G. Donizetti ; Uloga Berta, opera Seviljski berberin – G. Rossini; Uloga Mizete, opera La bohemi – G. Puccini ; Uloga Louise, opera Die opernprobe – A. Lortzing ; Uloga Nannchen, opera Die opernprobe – A. Lortzing;
Uloga Fatime, opera Abu Hassan – Carl  Maria von Weber; Mono drama La voih humaine  – F. Poulenc; Uloga Sofije – Waise Rose- U. Zimmermann.
Uloge u operetama: Uloga Ane – Vojvoda od Rajhštata – P. Stojanović; Uloga Jozefe – Vojvoda od Rajhštata – P. Stojanović; Uloga Adele – Slepi miš – J. Štraus;
Uloga Jelke – Jabuka – J. Štraus; Uloga Galatee – Lepa Galatea – Frank fon Supe
Od novembra 2015. godine je honorarni saradnik Bitef teatra u Beogradu, gde peva mono operu F. Poulenc „Ljudski glas“.
Bavi se vokalnom pedagogijom od 2002. god. kao profesor solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Potvda o uspešnosti dosadašnjeg rada su osvojene nagrade njenih učenika na mnogim takmičenjima.
Za sobom ima ostvareni veći broj koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Nemačka, Austrija, Slovenija, Crna Gora i Srbija).
Od 2006. godine je stalni član Kamernog muzičkog društva koje je osnovao prvak SNP-a Miodrag Milanović. Od januara 2007. god. stekla je zvanje Instruktora ABRSM (Associeted board of the Roual Schools of Music za Jugoistočnu Evropu.
Snimala je za RTV Beograd, RTV Novi Sad i mnoge druge manje radio i TV stanice. Učestvovala na: SOMUSU 2012.; festivalu „Mermer i zvuci“2012.god. ;NOLEF 01; NOLEF 02… ;2014. god.učestvuje u premijernom izvođenju Ciklusa pesama „Putovanja i razgovori“ Stanislave Gajić koji je pisan za sopran, tenor, flautu i gudački kvartet; VIII međunarodni festival KOTORART 2016.
Od marta 2007. godine dobila je zvanje stručnog saradnika, odsek solo pevanje u klasi prof. dr Milice Stojadinović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Izdala je kompakt disk pod nazivom Slovenska muzika sniman uživo 26.01. 2009. god. u somborskom Narodnom pozorištu uz klavirsku pratnju pijaniste Maje Grujić (dela slovenskih autora). Izdavač je Kulturni centar Laza Kostić Sombor. 16. decembra 2009. god dobila je nagradu od Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine mentorstvo učenika koji je postigao vrhunske rezultate na takmičenju u oblasti Umetnosti.
Od avgusta 2010. godine dobila je zvanje nastavnika veština, za oblast muzičke umetnosti, za stručno umetničku oblast Solo pevanje, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od juna 2015. godine je stalni član Udruženja umetnika „Visoko C“ koje se bavi negovanjem opere za decu kompozitora: Petra Krstića, Zorana Jovanovića… (otpevano preko 300 predstava širom Srbije). Od 2015. god. dobila je zvanje docent, za oblast muzičke umetnosti, za stručno umetničku oblast Solo pevanje, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Oktobra meseca 2016. godine je izdala priručnik za studente solo pevanja i muzičke pedagogije  „Moć vokalne tehnike“.

MAJA GRUJIĆ, pijanista, završila je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi prof. Lidije Nikolić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević-Stošić. Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je 1995-te godine u klasi prof. Olivere Đurđević. Posebno interesovanje za korepeticiju i klavirsku saradnju pokazuje još kao student kada u svojstvu studenta demonstratora učestvuje u radu sa solo pevačima u klasi prof. Biserke Cvejić. Dobitnik je specijalne nagrade iz fonda Radmila Đorđević na Fakultetu muzičke umetnosti za perspektivnog klavirskog saradnika u radu sa pevačima. Održala je brojne koncerte u većim centrima u zemlji , a nastupala je i u Parizu, Dortmundu, Lisabonu, i Beču. Snimala je za Televiziju i Radio Novi Sad i Televiziju i Radio Beograd. Zaposlena je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Delovala je u klasama prof Vere Kovač Vitkai i prof. Biserke Cvejić, a sada u klasama prof. Milice Stojadinović i doc. Ljiljane Lišković.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja