Промоција књиге „Моћ вокалне технике“ ауторке Весне Аћимовић

21/03/2017

Циклус: ОЗВУЧАВАЊА

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

МОЋ ВОКАЛНЕ ТЕХНИКЕ

Аутор: мр. Весна Аћимовић

Четвртак, 23. март 2017. Градска кућа, свечана сала, у 20 сати

Добро дошли, улаз је слободан !

/ Издавач ДОНВАС, Београд /

О књизи говоре

Никола Дончев, за издавача

Др. Милица Стојадиновић, рецензент

Весна Аћимовић, аутор

У музичком делу програма учествују:

Весна Аћимовић, сопран  и Маја Грујић, клавир

П р о г р а м:

одабрана дела југословенских аутора

Весна Аћимовић (девојачко Поповић) је рођена у Сомбору 1978. године. Завршила је Средњу музичку школу “Исидор Бајић” у Новом Саду, одсек соло певање, у класи проф. др Милица Стојадиновић.
Солистичким концертом 2002. године дипломирала највишом оценом на Академији уметности у Новом Саду, одсек соло певање, у класи проф. мр Вере Ковач Виткаи.
Тумачећи улогу Мизете из опере La Bohemi, Г. Пучинија је 01.04.2008. магистрирала у класи проф. мр Милице Стојадиновић на Академији уметности у Новом Саду.
Тренутно студент треће године докторских студија на катедри за певање на Академији уметности у Новом Саду. Током школовања освајала је бројна признања и награде: 2001. год. као одабрани представник Академије уметности похађа Интернационалну школу Праг-Vienn-Budapest у класи Примадоне Соне Гхазариан у Бадену (Беч), где успешно пева на концертима широм Аустрије. Исте 2001. година је изабрана као једна од два представника наше земље на сусрету младих талената света (Пјонг Јанг, Ј.Кореја).
2002. год. је финалиста Интернационалног такмичења младих оперских певача у Марибору (Словенија), под покровитељством Примадоне Ondine Otte. 2003/04 се вокално усавршавала у оквиру Оперског студија СНП-а код истакнутог солисте првака Београдске опере, баритона Николе Митића. Вишегодишњи је стипендиста „Меланија Бугариновић“.2014. је била активни учесник опера masterclass маестра Marcela Bedonija и и добитник је стипендије која омогућава похађање masterclass Operaelite широм Европе (Немачка, Француска, Пољска). Од априла 2001. год. је хонорарни сарадник – солиста Опере Српског народног позоришта, у коме је остварила више запажених улога, од којих издваја:
Улоге у операма: улога дворске Даме, опера Магбет – Г. Верди; Улога Đanneta, опера Љубавни Напитак – Г. Donizetti ; Улога Берта, опера Севиљски берберин – G. Rossini; Улога Мизете, опера La bohemi – G. Puccini ; Улога Louise, опера Die opernprobe – А. Lortzing ; Улога Наннцхен, опера Дие опернпробе – А. Лортзинг;
Улога Фатиме, опера Abu Hassan – Carl  Maria von Weber; Моно драма La voih humaine  – F. Poulenc; Улога Софије – Waise Rose- U. Zimmermann.
Улоге у оперетама: Улога Ане – Војвода од Рајхштата – П. Стојановић; Улога Јозефе – Војвода од Рајхштата – П. Стојановић; Улога Аделе – Слепи миш – Ј. Штраус;
Улога Јелке – Јабука – Ј. Штраус; Улога Галатее – Лепа Галатеа – Франк фон Супе
Од новембра 2015. године је хонорарни сарадник Битеф театра у Београду, где пева моно оперу Ф. Poulenc „Људски глас“.
Бави се вокалном педагогијом од 2002. год. као професор соло певања у Средњој музичкој школи “Исидор Бајић” у Новом Саду. Потвда о успешности досадашњег рада су освојене награде њених ученика на многим такмичењима.
За собом има остварени већи број концертних наступа у земљи и иностранству (Мађарска, Немачка, Аустрија, Словенија, Црна Гора и Србија).
Од 2006. године је стални члан Камерног музичког друштва које је основао првак СНП-а Миодраг Милановић. Од јануара 2007. год. стекла је звање Инструктора АБРСМ (Associeted board of the Roual Schools of Music за Југоисточну Европу.
Снимала је за РТВ Београд, РТВ Нови Сад и многе друге мање радио и ТВ станице. Учествовала на: СОМУСУ 2012.; фестивалу „Мермер и звуци“2012.год. ;НОЛЕФ 01; НОЛЕФ 02… ;2014. год.учествује у премијерном извођењу Циклуса песама „Путовања и разговори“ Станиславе Гајић који је писан за сопран, тенор, флауту и гудачки квартет; VIII међународни фестивал КОТОРАРТ 2016.
Од марта 2007. године добила је звање стручног сарадника, одсек соло певање у класи проф. др Милице Стојадиновић на Академији уметности у Новом Саду.
Издала је компакт диск под називом Словенска музика сниман уживо 26.01. 2009. год. у сомборском Народном позоришту уз клавирску пратњу пијанисте Маје Грујић (дела словенских аутора). Издавач је Културни центар Лаза Костић Сомбор. 16. децембра 2009. год добила је награду од Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине менторство ученика који је постигао врхунске резултате на такмичењу у области Уметности.
Од августа 2010. године добила је звање наставника вештина, за област музичке уметности, за стручно уметничку област Соло певање, на Академији уметности у Новом Саду. Од јуна 2015. године је стални члан Удружења уметника „Високо Ц“ које се бави неговањем опере за децу композитора: Петра Крстића, Зорана Јовановића… (отпевано преко 300 представа широм Србије). Од 2015. год. добила је звање доцент, за област музичке уметности, за стручно уметничку област Соло певање, на Академији уметности у Новом Саду.Октобра месеца 2016. године је издала приручник за студенте соло певања и музичке педагогије  „Моћ вокалне технике“.

МАЈА ГРУЈИЋ, пијаниста, завршила је средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи проф. Лидије Николић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Зорице Димитријевић-Стошић. Специјалистичке студије из камерне музике завршила је 1995-те године у класи проф. Оливере Ђурђевић. Посебно интересовање за корепетицију и клавирску сарадњу показује још као студент када у својству студента демонстратора учествује у раду са соло певачима у класи проф. Бисерке Цвејић. Добитник је специјалне награде из фонда Радмила Ђорђевић на Факултету музичке уметности за перспективног клавирског сарадника у раду са певачима. Одржала је бројне концерте у већим центрима у земљи , а наступала је и у Паризу, Дортмунду, Лисабону, и Бечу. Снимала је за Телевизију и Радио Нови Сад и Телевизију и Радио Београд. Запослена је као самостални стручни сарадник – корепетитор на Академији уметности у Новом Саду. Деловала је у класама проф Вере Ковач Виткаи и проф. Бисерке Цвејић, а сада у класама проф. Милице Стојадиновић и доц. Љиљане Лишковић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања