Промоција књиге Драгана Бабића

13/05/2015

У просторијама новосадског Културног центра, у уторак, 12. маја 2015. године, одржана је запажена промоција књиге ‘’Tвитер приче’’. Иза ове одважне, за наше поднебље освежавајуће књижевне новине стоји, сада већ са правом можемо рећи потпуно афирмисани,  и књижевним круговима знани, господин Драган Бабић.

Саме приче представљају вешти сплет свакодневне рутине и проницљивих запажања, обједињујући у себи једно време које не трпи каноне и наметнуте му законитости. Сходно томе Бабић се наставља тамо где су претходно стали врсни мајстори пера, почев од ексцентричног Борхеса, бескомпромисно животног Хемингвеја, и нама тако драгог Албахарија.

Више о Бабићевом раду нам је рекао и Владимир Гвозден, који добро осећа дух и претензије новијих времена. Он нас подсећа да је и Еп о Гилгамешу, настао из читавог низа фрагмената и да је сама фрагментарност недовољно искоришћен метод у поступку позног стварања. Његове ставове можемо надопунити речима Бранислава Живановића, који нас упозорава на то да живимо у веку где интернет и медији не представљају погодност, него општу нужност. Зато је твитер добар начин, да се огласимо и допремо до шире публике, под условом да имамо шта и понудити истој.

Да би вам приближили општа начела Драгана Бабића, али такође и да би вас упутили на квалитетно књижевно штиво, преносимо вам неке од основних постулата и ставова овог аутора.

КЦНС: Какав је ваш однос према медијима? Према аутоматизацији која се нераскидиво везала са савременим друштвом?

-Фејсбук као средство споразумевања не користим, али то не значи да уједно и осећам бојазан према њему. Са друге стране, твитер ми омогућава неку врсту редовног ажурирања новина, које се дешавају у спољном свету.

КЦНС: Да ли ваш формат писања говори и о потенцијалној читалачкој кризи на овим просторима?

-Наравно, и не само то. Приметна је евидентна криза и читалаштва, али и самог издаваштва. Томе треба придодати и генерацијски моменат.

КЦНС: Верујете ли да уз предан рад можеш досегнути висине једног Албахарија, или неког од реномираних мајстора сведеног израза.

-Можда не баш Албахарија, али… Најпоштеније је рећи да за сада не размишљам о томе.

Драгану Бабићу желимо пуно успеха у раду који је пред њим, и још једном подсећамо да млади људи и млади аутори, увек могу рачунати на подршку Културног центра.

Промоција књиге Драгана Бабића „Твитер приче“

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања