Одржана промоција филма Седам хиљада душа

21/06/2021

Промоција филма Седам хиљада душа редитеља Сањина Мирића одржана је у понедељак, 21. јуна, у Културном центру Новог Сада. Пројекцији су присуствовали редитељ и део екипе филма.

Седам хиљада душа је документарно-играни филм који говори о страдању српских и руских војника и интернираних цивила у аустроугарским логорима Јиндриховице и Броумов, на територији данашње Чешке. Тешки услови живота и рада које су чинили хладноћа, заразне болести, недостатак хране, обуће и одеће резултирали су тиме да се 7.100 Срба не врати својим домовима.

У Јиндриховицама се данас налази маузолеј где се чувају посмртни остаци жртава логора, 7100 српских и 189 руских. Учесница у стварању филма Јелена М. Ћирић истиче да је Дејан Ранђеловић, човек који се стара о маузолеју, један од иницијатора да се тај део историје отргне од заборава.

– 7000 душа, односно 7100 посмртних остатака Срба који се чувају у маузолеју, чини ово другим највећим српским гробљем на свету. Надам се да ће осим уметничког ефекта филм имати и едукативни смисао – истакла је Ћирићева.

Пре него што је званично отпочела пројекција, редитељ Сањин Мирић је у обраћању публици укратко изложио радњу и додао како је филм настао у даху, срцем.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања