Програм „Променадни концерти поводом божићних празника 2013/2014.“

03/01/2014

Културни центар Новог Сада поводом божићних празника организује два променадна концерта. Оба ће бити одржана на други дан Божића, дакле, 26. децембра ове године поводом католичког, као и 8. јануара 2014. године поводом православног Божића, на Тргу слободе од 12 до 15 часова. С обзиром да град Нови Сад као и Војводину одликује дуга традиција хорског певања, а неговање ове форме музичког извођачког израза је и даље више него присутна и популарна на овим просторима, одлучено је да се овогодишњи Божићни програм посвети наступима хорских ансамбала.

– Прво бих нашим суграђанима који дочекују Бадње вече и прослављају најрадоснији хришћански празник по грегоријанском календару пожелео све најлепше, мира, среће и благостања. Велика је пажња посвећена томе да у овом програму учествују вокални ансамбли националних мањина, а програм је за оба концерта конципиран на тај начин да покрива широк спектар учесника од деце, преко младих, до представника старијих суграђана, као и деце заостале у развоју.

Ансамбли који су позвани да учествују у оквиру божићног програма су на свој начин деловањем и јавним наступима допринели да овај град или места из којих долазе имају континуитет хорске културе, а појединим својим достигнућима, као што су награде и друга признања, допринели су да Нови Сад као и поједина места у његовој околини постану значајни културни пунктови и ван граница наше земље када је реч о хорском извођаштву, изјавио је др Андреј Фајгељ, директор КЦНС на конференцији за новинаре.

Фајгељ се захвалио Музичкој школи „Исидор Бајић“ и директорици Радмили Ракин-Мартиновић што је за потребе оба променадна концерта уступила електрични клавир који КЦНС нема, а који је неопходан за реализацију променадних концерата.
Петар Пифат, председник Хрватског културно-провјетног друштва – хор “Јелачић” је истакао да му је троструко драго што ће баш овај хор из Петроварадина, под диригентском палицом Весне Кесић-Крсмановић први наступити у четвртак на променадном концерту.
– Драго ми је што ће баш нашим наступом почети Променадни концерт јер ове године обележавамо 10 година постојања. Ово ће свакако бити сјајна прилика да представимо опус традиционалних божићних песама и изван оквира цркве, рекао је Пифат.

Ана Ковачић, диригент и уметнички руководилац дечјег хора “Бајићеви славуји” Музичке школе “Исидор Бајић” најавила је наступ у оквиру променадног концерта поводом православног Божића: “Славуји су спремили посебан програм за овај променадни концерт. Припремили смо јако леп опус божићних песама Јована Адамова кроз који деца могу много да науче о обичајима за божићне празнике. Свакако ће бити интересантно јер ће и Новосађани кроз наш наступ сазнати више о положајнику, чесници, бадњаку и другим традиционалним појмовима у вези са овим празником”, истакла је Ана Ковачић.
У четвртак ће, поред хора “Јелачић” наступати и Мешовити хор друштва Словенаца “Кредарица”, Мешовити хор Русинског културног центра и Грко-католичке цркве “Хармонија“, Вокални ансамбл клапа Панон, Новосадски Камерни Хор, Мешовити хор Словачког културног центра Павел Јозеф Шафарик и Сомборско певачко друштво, Градски Дечији Хор “Шарени вокали” из Сомбора.
На променадном концерту поводом православног Божића наступаће: Православни мешовити хор “Св. Роман Слаткопојац” Петроварадин, “Новосадски нонет”, Мешовити хор Српског певачког друштва из Руме, Мушки хор Епархије Сремске Св. Николај из Сремских Карловаца, Дечији хор “Бајићеви славуји” Музичке школе “Исидор Бајић”, Мешовити инклузивни хор ИСОН и Женски терцет “Славјанки“ из Чортановаца.

Списак учесника можете преузети овде.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања